Соціум

Епідсезон почався. На Прикарпатті зростає кількість випадків скарлатини і Covid-19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Протягом 2023 року в Івано-Франківській області зареєстрували 656 випадків скарлатини. Це набагато більше, ніж минулого року, коли таких випадків було всього 35.

Про це Репортеру повідомив генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Руслан Савчук.

В Івано-Франківській області вже зареєстрували понад 600 випадків скарлатини

Хворіють переважно діти від 1 до 9 років. Найчастіше – в організованих колективах, як школи чи дитсадки.

Наразі випадки скарлатини зареєстрували у п’яти районах Івано-Франківської області – усіх, крім Верховинського.

Найчастіше збудником є бета-гемолітичний стрептокок. Джерелом інфекції є хвора людина або бактеріоносій, – каже Руслан Савчук. – Минулого року ми мали малу кількість захворілих – це могло бути пов’язано з активними бойовими діями, діти менше зверталися, лікували недугу дистанційно. Також – менше контактували, бо більше навчалися онлайн. А цього року бачимо зростання.

Як повідомляють у Центрі громадського здоров’я, у більшості випадків скарлатина починається раптово. Розвивається ангіна, на мигдалинах можливий біло-жовтий наліт. Язик спочатку має біле нашарування, але після 2-3 днів починає очищатися з кінчика і до 4-го дня стає яскраво-червоним, з виокремленими сосочками — так званий малиновий язик.

Зазвичай через добу після початку захворювання на шкірі хворого виникає характерний висип. На рожевому тлі видно дрібні цятки, яскраво-рожеві або червоні, нерідко вони сверблять. Висип здебільшого в нижній частині живота, паховій зоні, на сідницях, внутрішніх поверхнях кінцівок. Бувають легка, середня та важка форма цієї недуги.

Читайте: Безкоштовно в аптеках. З 31 серпня пацієнти з діабетом зможуть отримати тест-смужки для контролю глюкози в крові

Скарлатина може мати небезпечні ускладнення, пов’язані з невчасним початком лікування та недотриманням рекомендацій лікаря: гнійний лімфаденіт, отит, мастоїдит, синусит, гломерулонефрит, ревматизм. Після одужання у людини виникає імунітет до скарлатини, як правило, стійкий, довічний.

Інкубаційний період захворювання – від 1 до 12 днів. Особливо у перші дні хворого потрібно ізолювати, щоб стрептокок не передавався далі, – каже Руслан Савчук. – Хворіють, до речі, на скарлатину не лише діти, а й дорослі. У нас є зареєстровані випадки серед дорослих пацієнтів.

Covid-19, грип, ГРВІ

Також, за словами Руслана Савчука, протягом жовтня на Прикарпатті спостерігається поступове зростання захворюваності на Covid-19. У минулий тиждень з 16 по 22 жовтня зареєстрували 253 випадки хвороби. Серед захворілих – близько 10% дітей.

Скоріш за все, захворюваність буде зростати й надалі, бо Covid-19 перейшов у сезонні захворювання, – каже Руслан Савчук. – Наразі на території нашої області ще не реєстрували новий штам, підвид Омікрону – Еріс. Він поки виявлений на території шести областей – Дніпропетровська, Закарпатська, Сумська, Хмельницька, Чернівецька, Тернопільська. Новий штам вірусу не є складніший й має такі самі симптоми, що й попередні, просто швидше передається.

Стосовно грипу, на Франківщині прогнозують циркуляцію чотирьох штамів:

  • Вірус типу А – Вікторія;
  • вірус типу А – Дарвін;
  • вірус типу Б – Австрія;
  • вірус типу Б Пхукет.

Поки що офіційно підтверджені два випадки грипу типу А.

Також цього епідсезону, який почався з жовтня, вже зареєстрували 18 тис 841 випадок ГРВІ. Серед них діти до 17 років – 11 тис 870.

В аптеках вже є вакцина від грипу, – каже головний санлікар області. – Цього сезону поки вакцинувалося лише 758 осіб, але це ще можна зробити і протягом епідсезону. Вакцина не входить у календар обов’язкових щеплень, тож її треба купувати за власний кошт. Але МОЗ також запланувало вакцинувати 57 тис осіб із групи ризику – це і медичні працівники, й інші категорії, які мають тісні контакти з населенням.

Авторка: Ольга Романська

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.