Погляд

Максим Карпаш: Готуймо сани навесні

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Опалювальний сезон 2023-2024 буде складнішим, ніж поточний. Зараз про це надходить все більше інформації. Тож в ідеалі нам треба вже цієї зими думати про наступну, пише Максим Карпаш у Репортері.

Карпаш новини Івано-Франківська

Війна з росією постала справжнім каталізатором енергетичної війни рф практично з усім цивілізованим світом. У грудні 2022 набуде чинності нафтове ембарго на російську нафту від ЄС. Очікуються обмеження на її ціну від розвинутих країн. При цьому постачання російського газу на ключовий ринок (той самий ЄС) удвічі скоротила сама росія. Все це в комплексі, за логікою наших західних союзників, повинно призвести до бюджетного дефіциту московії вже у грудні 2022, а основна “драма” запланована на перше півріччя 2023 року.

Так, сховища природного газу в Україні та ЄС заповнені достатньо для проходження цього опалювального сезону. Та й відносно теплий жовтень і перша половина листопада створили таку собі подушку енергетичної безпеки для всієї Європи. Ціни на імпортні енергоносії, а особливо на зріджений природний газ (LNG) спустились до своїх мінімумів за останні 4-6 кварталів. Тобто країни ЄС планують і далі забезпечувати свої економіки газом саме такого походження – з Норвегії, Катару, Алжиру, США. Цьому сприяє й зниження споживання LNG в Китаї – через економічні проблеми.

Читайте Максим Карпаш: Вкотре про енергетичне виживання

Усе це чітко вказує на те, що фокус 2022 року заповнення європейських та українських газосховищ може не вдатись у наступному році. Глобальне зростання постачання LNG у світі забезпечить лише третину від очікуваного скорочення постачання російського газу в ЄС, звідки ми беремо цей енергоресурс також. Тобто всім уже зрозуміло, що на природний газ, як ключовий енергоресурс, у наступні 2-3 роки розраховувати буде складно. Нам просто доведеться це прийняти – що скоріше, то краще для всіх.

Описані обставини прямо примушують нас до практично аварійного переходу на відновлювальні джерела енергії, теплові помпи та якнайширше запровадження заходів з енергетичної ефективності. У першу чергу, зараз слід очікувати чітких реакцій та вказівок від органів виконавчої влади – регіональних, національних, міжнародних. Міжнародне енергетичне агентство обіцяє якнайскоріше презентувати план балансування газу на наступний опалювальний сезон для ЄС. У цьому документі ключовою ідеєю проголошено скорочення споживання природного газу. Україні теж слід негайно готувати свій план скорочення газу, впровадження відновлювальних джерел енергії та енергоефективності.

Читайте Максим Карпаш: Чи заправить сонце танк

Моєї думки ніхто особливо не питав, але вважаю, що нам слід уже навесні 2023 року почати підвищення цін на енергоносії, хоч наблизити їх до реальних ринкових. Крім того – передбачити фінансові стимули для впровадження згаданих заходів для усіх основних споживачів – домогосподарств, громад, підприємств усіх форм власності.

Також слід врахувати те, що ми вже бачимо, – відступаючи, ворог системно руйнує енергетичну інфраструктуру України. Цей чинник, звісно, лише погіршить наш енергетичний баланс у 2023 році.

Маємо 2-3 місяці на вироблення рішень. Навесні та влітку мусимо вже на повну готуватись до дуже складної зими 2023-2024.

Максим Карпаш, професор Університету Короля Данила

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.