Соціум

У Франківську на Промприладі стартував 10 міжнародний Велофорум

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Близько 200 учасників та 40 спікерів з 8 країн візьмуть участь у воркшопах, дискусіях та пленарних сесіях.

Говоритимуть про розвиток вело інфраструктури та велотранспорту на Промприладі впродовж 5-7 жовтня.

Анастасія Макаренко з Асоціації велосипедистів Києва розповідає, що Велофорум збирає не лише представників вело спільноти, а й представників адміністрацій, які вже розвивають вело інфраструктуру і проектантів, які працюють в цьому напрямку.

«Ми вже багато чули і бачили про вело інфраструктуру Франківська. І тепер матимемо змогу випробувати її особисто – завтра у нас буде вело екскурсія, – говорить Макаренко. – Велосипедисти для водіїв нині вже є більш очікуваними і створюється культура комунікації між водіями і велосипедистами. Це вже безповоротні процеси, які починаються в українських містах. І це говорить про те, що велосипед вливається у транспортні системи міст».

На конференції говоритимуть про кращі практики міст в Україні та Європі.

Представник європейської федерації велосипедистів, асоціації велосипедистів Данії та муніципалітету Єнс Петер розповідає, що аби втілити усі переваги, достатньо переконати кілька політиків у владі, що велосипед – це корисно і це вигідно для бізнесу. Каже, наїздив в Україні понад 200 км ровером.

“Будь помітним”, – франківець зняв соціальний ролик про безпеку велосипедистів (ВІДЕО)

«Вулиці достатньо широкі, щоб впроваджувати вело інфраструктуру. Потрібно лише перерозподілити простір», – говорить Петер.

Михайло Смушак каже, що головне при розвитку вело інфраструктури, робити все продумано, а не відірвано від контексту.

Франківцям розповіли, як проїхати на велосипеді 1000 кілометрів за 75 годин

«Є міста, в яких велодоріжки, які створюють відірвано від інфраструктури. Тому у Франківську ми при плануванні вулиць ми стараємося врахувати все, – говорить Смушак. – Ще 5 років тому в місті не було жодних елементів вело інфраструктури. Напрацьовано у нас вже дуже багато. Головне, щоб ми могли все це реалізувати. Нас зупиняє дві обставини – брак фінансування і узгодження з поліцією. Сподіваюся, в майбутньому все вирішуватиме проектант, а не якийсь чиновник».

Організатор Велофоруму Володимир Радевич грворить, що головна тема форуму «Створюємо велостолицю», аби міста хвалилися своїми досягненнями і змагалися ща це звання.

«Я бачу, як розвивається у місті вело інфраструктура, як з’являються нові спільноти і тому можна говорити про прогрес, – говорить Радевич. – Місто комфортне і компактне для велосипедистів. Але є проблеми порозуміння між учасниками дорожнього руху. Думаю, це можна вирішити промо заходами і налагодженням діалогу. Потрібно робити наголос на освіту і промоцію».

Комунальники розповіли, як облаштовують у Франківську велоінфраструктуру (ВІДЕО)

Організовують “Велофорум” київська ГО “Асоціація велосипедистів Києва” та ГО Яремчого “Центр соціальних та ділових ініціатив”. Співорганізатором цьогоріч є Івано-Франківськ, який здобув це право на спеціальному конкурсі.

Ініціатором конференції є програма “Стала Мобільність” платформи “Тепле Місто”.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.