Культура Розваги Фото

Франківський драмтеатр показав трагіфарс про кохання з останніх сил “Модільяні” (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У п‘ятницю, 27 квітня, у франківському драмтеатрі показали прем‘єру «Модільяні. Я пройшов мостом, якого не існує».

Прем‘єра поєднала одразу кілька знакових подій – відкриття нового театрального простору, повернення до драмтеатру після 18-річної перерви народного артиста України Сергія Романюка. Виставу присвятили пам‘яті колишнього головного художника театру Олександра Семенюка.

Виставу “Модільяні” анонсували на 19:30, однак почали майже із годинним запізненням. Вхід у новий театральний простір – сцену-цех з боку Меморіального скверу. Глядачі підіймаються ходами на чертвертий поверх, проходячи повз  декорації – картини, скульптури і… крісло-каталку.

Новий простір – це мистецький цех драмтеатру, в якому створюють великі декорації. Та на час вистави його перетворити на палату божевільні, в якій і відбувається дія.

У залі – зо 20 лікарняних ліжок, це місця для глядачів. Їх одразу займають найспритніші. Решту розсаджують на стільцях. Вже звично, місця вистачає не на всіх, однак з невеликою заминкою глядачів таки розмістили.

Дія вистави відбуватиметься у стінах психіатричної лікарні в уяві чоловіка, що вважає себе абсолютним генієм. У головних ролях – Олексій Гнатковський та Ольга Комановська. Головний герой вистави вважає себе Модільяні.

Палата психіатричної лікарні перетворюється на художній зал, вулиці Парижу чи богемне кафе «Ротонда» – місце зустрічей видатних митців початку ХХ століття. А самі митці – художники, поети, скульптори і драматурги – живуть лише в його уяві. Але є у виставі й персонажі зі справжнього життя – це його дружина, її батьки і лікарка, та й вони в його фантазії мають інші імена й обличчя…

«Для Франківська ця тема буде екзотичною. Глядач зможе потрапити с атмосферу Парижу XX ст. Думаю, це буде цікаво і тим, хто має відношення до живопису і тим, хто його не має. Вистава – це наше трактування останніх років життя Модільяні»— каже Орест Пастух, який виконав роль Пабло Пікассо.

Вистава вийшла інтерактивною. Актори тілом створюють картини і приймають душ прямо на сцені. І все – під музичнний супровід . Поки триває вистава, запрошені художники малюють картини під враженням від побаченого.

Між сценами до глядачів звертається театральний критик Олег Вергеліс, який розповідає про життя Модільяні, його натурщиць і найбільші любові. Він сподівається, що після вистави глядач зануриться в джерела і ще раз проживе життя Модільяні.

“Це не божевільня, а пологовий будинок, де напроджується життя -новий герой і нова вистава”, – говорить Вергеліс.

Нову виставу «Модільяні. Я пройшов мостом, якого не існує» покажуть ще нині, 28 квітня о 19:30. А також 19 та 22 травня,

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.