Культура Фото

Душа крізь погляд. У Коломиї відбулася фотовиставка очей

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У Коломиї відкрилася виставка молодого місцевого фотографа Любомира Кукіля.

Свої світлини він презентував у мистецькому центрі «Світовид». «Погляд» — це проект, де автор показав фото зіниць з портретами їхніх власників, пише “Репортер”.

«Я довго виношував цей задум, подолав багато технічних нюансів. В основі ідеї лежить людський погляд, я використав техніку освітлення людини за допомогою проектора її же оком, — розповідає Любомир Кукіль. — То була зйомка у три етапи: зіниця людини, її фото на фоні зіниці й портрет із заплющеними очима. До світлини додав фразу, життєве гасло кожної людини на фото».

Каже, ідея фотовиставки «Погляд» народилася спонтанно, в розмові, а вже згодом переросла у проект. Про свою ідею фотограф розповів найближчим друзям, з’явилося багато охочих взяти участь. Спочатку їх було близько 40, але на світлинах є лише 11. Залишилися найвитриваліші, жартує Кукіль.

Читайте: У “Давньому Галичі” показали виставку плащаниць ХVІІІ – першої половини ХХ ст.

Коли я просто дивлюся в очі — це одне, а коли фотографую їх, бачу структуру ока, колір — це інше, воно захоплює, — говорить Любомир. — Поки фотографував від людини до людини, то був у якомусь напівтрансовому стані, здивований тим, наскільки різними бувають очі й люди. У кожній людині живе безпристрасний спостерігач, який не в грі. Це щось більш духовне, напевно, це і є душа. Виставка допоможе не лише глядачеві відкрити для себе людину, що є на знімку, а й самим учасникам проекту побачити себе іншими.

Під час дебютної виставки Любомир представив ще й свій перший музичний альбом авторської електронної музики. Усе це створило мікс, суміш, де переплелися на перший погляд непоєднувані речі: виставка у стилі молодіжної американської вечірки з електронною музикою та глибина людської душі крізь погляд на світлинах.

«В очах видно основну суть людини. Проглядається певна мікроміміка. Але, на жаль, більшість очей, які я бачив, — вони порожні, — каже Любомир Кукіль. — Думаю, це пов’язано з тим, що люди часто не виходять за межі своєї матриці. Жаль, але дуже рідко вдається побачити усміхнені очі».

За словами Любомира, він уже розпочав роботу над наступним проектом. Деталей не розкриває, каже тільки, що це будуть «особливі портрети» громадських активістів Коломиї.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.