Люди Спорт Статті

Успішний сезон. Директор “Урагану” Володимир Слободян – про перемоги і вихованців академії

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Академія НФК «Ураган» завершила навчальний сезон 2020 / 2021.

Про матчі, навчання, плани, тренерів, футболістів і футболісток – в інтерв’ю з директором академії Володимиром Слободяном, пише Репортер.

– Пане Володимире, як вам навчально-тренувальний і змагальний сезон для команд академії? Що вдалося, що ні, які висновки зробили?

– Розпочали ми сезон з однією стратегією та певною ціллю, але так склалися обставини, що довелося перелаштовуватись. Уже під час сезону в Академії НФК «Ураган» пройшла реорганізація. Від нас відійшли команди U-14 / U-15 / U-16 / U-17. З них була створена Футбольна Академія «Прикарпаття». А ми тепер працюємо з дітьми від чотирьох до тринадцяти років.

Після реорганізації основною метою та ціллю стало створити та запровадити свою систему підготовки дітей. Ми розробили чотири блоки завдань для кожної вікової категорії: U-6 / U-7, U-8 / U-9, U-10 / U-11 та U-12 / U-13. Для кожного тренера були розписані завдання на кожен день, а також по мікроциклах. Провели для тренерів спеціальне ознайомлювальне навчання за всіма аспектами – як саме вони мають працювати.

Повністю нову систему запровадили з лютого цього року. Наразі ми її моніторимо, спостерігаємо за її дієвістю, проговорюємо на тренерських нарадах, десь коригуємо. Вже є позитивні якісні зміни. На тому, що такого роду тренувальний процес є продуктивнішим і цікавішим, наголошують і самі вихованці та їхні батьки.

Тому вважаю, що ми виконали всі цілі на сезон та впоралися з впровадженням нової системи підготовки дітей. А проаналізувати остаточний результат нововведення ми зможемо через два-три роки. Сподіваюся, що результат буде гарним, і ми виховаємо багато високоякісних гравців, які перейдуть не тільки в академію «Прикарпаття», а й поповнять склад НФК «Ураган».

– Ви задоволені якістю підготовки команди під час паузи, пов’язаної з поширенням пандемії Covid-19?

– Пандемія внесла певні корективи в план роботи Академії НФК «Ураган». Проте, ми старалися не зупиняти тренувальний процес і по можливості проводили заняття. Лише один місяць не працювали діти 2015 та 2016 років народження. Вони ще дуже маленькі, тож ми не хотіли залучати їх до тренувань, аби не ризикувати їхнім здоров’ям.

Усі інші вікові категорії працювали у скороченому режимі. Збиралися по групах, індивідуально, та загалом тренувальний процес ми не зупиняли. Намагалися працювати на повну силу. Цілком тренування припиняли лише тоді, коли діяли жорсткі карантинні обмеження. Тому перебігом справ я, в принципі, задоволений.

– Як оціните розвиток академії за останній рік?

– Прогрес надзвичайно великий. Нова система підготовки на сьогодні цілком себе виправдовує. І я дуже задоволений тим, як працюють тренери.

– Чи бачите якісні зміни у вихованців академії? Можливо, протягом сезону хтось із гравців вас здивував?

– Здивували всі. Діти розвиваються, прогресують. Це видно і під час тренувального процесу, ну і, звісно, у грі. Видно, як діти працюють, як вони хочуть це робити, видно, як вони прогресують в цілому.

Також мене приємно здивувало те, наскільки активно включалися у тренувальний процес батьки вихованців. Маю на увазі те, що вони палко підтримують своїх дітей і загалом Академію НФК «Ураган».

– Прогресом якої команди академії ви задоволені найбільше?

– Я б не хотів виділяти якусь одну із команд. Адже добре працюють і прогресують усі команди. У кожного гравця відбувається своя певна якісна зміна. Особистісний розвиток надзвичайно очевидний. З позиції тренера добре видно, як діти зростають і вже формуються професійно.

– Цього року команди академії взяли участь у чемпіонаті області. Які завдання перед ними ставили?

– Академія НФК «Ураган» виставляла на змагання у дитячо-юнацькій футбольній лізі області (ДЮФЛІФО) чотири команди. Тобто, дві вікової категорії U-11 (одна була молодша на один рік) і по одній команді U-12 і U-13. Ціль була одна – прогрес дітей. Ми основною метою ніколи не ставимо перемогу чи за будь-яку ціну виграти та зайняти перше місце. Для нас найважливішим є становлення й розвиток окремих дітей та окремої команди. Перед командами не стоїть завдання завжди вигравати.

– То як ви оціните виступи команд у ДЮФЛІФО? Як ви, директор і наставник академії, підтримуєте своїх колег і вихованців?

– Я дуже задоволений тим, як вони виступили та проявили себе у цьому сезоні. Так, гравці команди U-12 стали чемпіонами області. Їхній тренер Роман Кіндратів цілком заслужено нагороджений відзнакою найкращого тренера ДЮФЛІФО серед команд вікової категорії U-12. Для нашої академії це дуже почесно, адже розвивати футбол ми лише починаємо і надалі плануємо працювати саме у футболі.

Команда U-13 зайняла у чемпіонаті четверте місце, також надзвичайно достойно проявивши себе під час сезону. А вікова категорія U-11 грає без турнірних таблиць і залікових балів. Та, незважаючи на це, команди у кожному матчі викладалися на всі сто відсотків, раз за разом здобуваючи перемогу над суперником.

Як директор Академії НФК «Ураган», я завжди стараюся допомогти дітям і тренерам під час підготовки перед іграми. На нарадах з тренерами ми також проговорюємо різні аспекти підготовки дітей до змагання, розв’язуємо певні питання, які виникають у процесі підготовки.

– Цьогоріч ваша академія вперше організувала турнір Uragan Cup-2021. Як пройшли змагання, які цілі ставили та чи вдалося їх досягти?

– Насправді в рамках Uragan Cup-2021 ми запланували провести п’ять турнірів у п’яти вікових категоріях. Для кожної з них мали бути триденні змагання. Проте, пандемія та карантинні обмеження, які діяли в Івано-Франківську та області, завадили нам реалізувати все заплановане. Повноцінний турнір вдалося провести тільки для дітей вікової категорії U-7. Для всіх інших турніри були одноденними.

А ціль на турнір була одна – заявити про себе, про академію, заявити себе як організаторів такого роду змагань. Ми й надалі хочемо проводити подібні триденні турніри, можливо, й чотириденні. Також варто наголосити на тому, що нам вдалося провести турнір і для дівчачих команд – Uragan Women´s Cup. У майбутньому також хотілося б залучати до змагань ще більше дівчачих команд.

– Щоб ви хотіли доповнити для покращення майбутніх змагань Uragan Cup?

– По-перше, хотілося б розширити географію, друге – більше висвітлювати турнір у мас-медіа, залучати більше преси, проводити онлайн-трансляції турніру тощо.

– Розкажіть, будь ласка, про розвиток дівчачого футболу в Івано-Франківську та про дівчачу команду Академії НФК «Ураган» зокрема.

– На початку сезону ми планували, що в нас будуть займатися дві дівчачі команди. Але майже одразу звільнилася тренерка, відповідно команди розпалися. Наразі у нас є молода й перспективна Анастасія Василишин, саме вона тепер працює з новою дівчачою командою.

В академії навчаються 14 дів­чат. Плануємо з серпня набирати ще й молодші вікові категорії, тобто дівчаток 2011 / 2012 / 2013 років народження. Команди стараємося збільшувати та максимально розвивати дівчачий футбол. Прагнемо, щоб вони виступали не тільки у наших турнірах, а й у чемпіонаті області та інших виїзних змаганнях.

– Які плани ставите перед собою та тренерським колективом Академії НФК «Ураган» на наступний сезон?

– Перш за все розвивати тренерський склад, продовжувати навчання та професійне вдосконалення.

У планах також є розширювати академію географічно, створювати філії по місту та області. Крім того, плануємо проводити більше турнірів.

– Якою бачите академію, наприклад, через п’ять років?

– Це буде масштабна структура, яка «обійме» не тільки Франківськ, а й усю область.

– Щоб ви хотіли побажати вихованцям і тренерам на період канікул?

– Перед початком канікул ми з тренерами давали дітям певні завдання та настанови. Проте, хочу побажати гарного відпочинку.

З 2 серпня ми починаємо навчання. Хочемо, щоб діти приступили до нього з новими силами, новими бажаннями та ентузіазмом. Тому – усім гарного відпочинку!

Авторка: Христина Федорак
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.