Спорт

Повернення великого ралі

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

На Прикарпатті відбувся останній, шостий, етап чемпіонату України – міжнародне ралі «Трембіта». Після шестирічної перерви Івано-Франківщина знову прийняла в себе кращих ралістів України.

Прикарпатський екіпаж Степана Мазура й Тараса Стенчука на подіумі ралі «Трембіта»

Влітку 2006 року Прикарпатський автомобільний клуб вперше провів ралі «Трембіта» в статусі етапу чемпіонату України. Гонка отримала хороші відгуки та відбулася ще раз – у 2007-му. Потім сталася трагічна подія – 2 вересня 2007 року на болгарському ралі «Слівен» загинув Андрій Александров. Він був і головою Комітету ралі Автомобільної федерації України (ФАУ). Вектор розвитку українського ралі змістився на схід, місце «Трембіти» зайняло ралі «Маріуполь».

Лише цьогоріч з ініціативи Комітету ралі ФАУ «Трембіту» повернули до календаря чемпіонату України. І вперше гонка отримала міжнародний статус.

На Прикарпаття приїхала вся еліта українського ралі, найкращі гонщики й найпотужніші бойові авто. Так, за словами киянина Валерія Горбаня, вартість його спортивного Mini JCW RRC – близько 300 тис. фунтів. Великою була й ціна самої гонки – саме тут вирішувалася доля звання абсолютного чемпіона України з ралі. Тож Коломия та усе Прикарпаття на кілька днів опинилися в цент­рі уваги всієї автоспортивної України.

Уже передстартова прес-конференція у п’ятницю, 18 жовт­ня, показала, наскільки напруженим є протистояння двох екіпажів – головних конкурентів: Олександра Салюка і Євгена Червоненка (казахська команда Astana European Rally Team) та Валерія Горбаня і Володимира Корсі (київська команда Mentos Ascania Racing). Між ними навіть відбулася невеличка словесна перепалка.

Боротьби, на яку чекала вся Україна, не вийшло. Салюк після старту проїхав лише 660 метрів і на великій швидкості зачепив електроопору. Ліве заднє колесо на Ford Fiesta буквально вивернуло, і гонка для нього закінчилася. Горбаню залишилося просто спокійно фінішувати.

Найдорожча бойова машина ралі – Mini JCW RRC Валерія Горбаня

«Звісно, нам хотілося гострішої боротьби, тому що ми були налаш­товані атакувати і боротися, – коментував новоспечений чемпіон України Горбань. – Але це ралі – в тому й є запорука успіху, щоб зберігати не лише високу швидкість, а й витримку. Ми дуже раді цій перемозі й цьому титулу. Вважаю, усьому завжди приходить свій час, і наш шлях до цієї перемоги був нелегким – тим радісніший для нас сьогоднішній день». До слова, штурман екіпажу Володимир Корся став наймолодшим абсолютним чемпіоном України з ралі, зараз йому лише 20.

Рекорд швидкості на «Трембіті» сягнув 180 км / год. Навіть важко уявити, як можна настільки розігнати машину на гравійній трасі, та яку залізну витримку при цьому повинні мати гонщики-ралісти. З іншого боку, 15 екіпажів не змогли дістатися фінішу. На третій спецділянці навіть загорівся Opel Cadett одесита В’ячеслава Пінчука.

Єдині представники Івано-Франківщини серед бойових екіпажів «Трембіти» – іванофранківець Степан Мазур і Тарас Стенчук із Кутів Косівського району – до фінішу дісталися. Та ще й вибороли друге місце у класі У4000. І це незважаючи на те, що виступали на чужій техніці – орендованому Mitsubishi Lancer Evo VIII. Ще двоє прикарпатських гонщиків – калушанин Сергій Жолинський та Микола Ільницький із Кутів – стартували в екіпажах автомобілів безпеки.

Як розповів директор змагань Михайло Лойленко, разом із десятками маршалів безпеки ралі організовували 315 міліціонерів, не враховуючи численні наряди ДАІ. На організаторів лягла величезна відповідальність, адже бойові спецділянки пролягли через 13 сіл Коломийського, Снятинського, Косівського й Верховинського районів. Після гонки і організатори, і представники влади констатували – змагання пройшли вдало. А гонщики не приховували захоплення від гравійних трас Івано-Франківщини. Побачене й почуте дозволяє сподіватися, що ралі приїде на Прикарпаття й наступного року. Чекаємо із нетерпінням!

Переможці ралі «Трембіта»

2006 Володимир Петренко,
Гліб Загорій
Mitsubishi Lancer Evo IX
2007 Олександр Салюк,
Адріан Афтаназів
Mitsubishi Lancer Evo IX
2013 Валерій Горбань,
Володимир Корся
Mini JCW RRC

Ралі «Трембіта» 2013 року

Абсолют

1. Валерій Горбань,
Володимир Корся
Mini JCW RRC 1:00:56,7
2. Віталій Пушкар,
Іван Мішин
Mitsubishi Lancer Evo X 1:01:39,7
3. Олексій Кікірєшко,
Андрій Ніколаєв
Mini JCW RRC 1:02:4,4

Клас У4000

1. Микола Соболев,
Тетяна Кравцова
Mitsubishi Lancer Evo IX 1:09:16,9
2. Степан Мазур,
Тарас Стенчук
Mitsubishi Lancer Evo VIII 1:09:51,4
3. Михайло Серветник,
Тетяна Слезінська
Mitsubishi Lancer Evo VI 1:12:38,2

 

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.