Спорт

Франківське таеквон-до підкорює світ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В іспанському містечку Бенідорм завершився чемпіонат світу з таеквон-до. Серед 1044 спортсменів із 58 країн у складі збірної України виступили четверо іванофранківців. Маємо двох чемпіонів та одного призера.

У день фіналу Катерині Соловей виповнилося 34 роки

Уже в перший день змагань іванофранківець Іван Грищук став чемпіоном світу серед юніорів, а Данило Демчишин – бронзовим призером. Демчишин у вазі до 62 кг серед юніорів виграв три бої, а в четвертому поєдинку поступився сину легендарного майстра таеквон-до Віма Боса.

В юніорській вазі понад 75 кг Іван Грищук провів п’ять боїв, з усіх вийшов переможцем. Для заслуженого тренера України Олега Солов’я, який нині також є головним тренером збірної України з таеквон-до, це вже третій чемпіон світу. Нашого бійця на міжнародних змаганнях впізнають за козацьким оселедцем на голові.

«Іван до мене прийшов у шість років, – згадує тренер. – Відразу було видно, що він боєць, ніколи не боявся спарингу та завжди йшов у бій. Як людина він добрий, батьки його дуже гарно виховали. Звичайно, не останню роль у цьому зіграло й таеквон-до, бо це бойове мистецтво з глибокою філософією. Іван – великий пат­ріот України і свідомо хоче бути козаком. На змаганнях ходить у вишиванці, на п’єдесталі – зав­жди з українським прапором. Після перемоги навіть танцює елементи гопака».

Ще одна юніорка з Івано-Франківська, Юлія Димашок, на жаль, не змогла дійти до «медальних» поєдинків. У вазі до 50 кг вона перемогла німкеню, а далі програла в бою за вихід до півфіналу суперниці з Ірландії.

Наступного дня в боротьбу вступили дорослі спортсмени. У вазі понад 85 кг виступив Юрій Благій, але поступився вже у першому бою супернику з Канади.

У жіночій вазі до 56 кг вся увага була прикута до зірки світового таеквон-до іванофранківчанки Катерини Соловей. «Катя – жива легенда, – говорить її чоловік і тренер Олег Соловей. – Під час її поєдинків під даянгом (килим для боїв у таеквон-до – Авт.) збирається багато людей. Усі чекають від неї не просто перемоги, а яскравого бою, чим вона завжди й відрізнялась».

Олег Соловей та його третій чемпіон світу Іван Грищук

Цього разу Катерина показала справжнє видовище у чвертьфіналі. Під час цього бою зал просто вибухнув оваціями. «Це був бій с полячкою, із якою вона вже зустрічалась у фіналі останнього чемпіонату Європи, – розповідає Олег Соловей. – У додатковому раунді, коли до кінця бою залишалося 13 секунд, а Катя програвала 4:0, вона проявила чемпіонський характер і вирвала перемогу. Остання комбінація – руки плюс удар ногою в голову – принесла їй три очки. Полячка одразу кинулася на неї, і пропустила удар ногою з розвороту в стрибку. Це поставило жирну крапку в бою! Весь зал аплодував стоячи! Цей бій назвали кращим поєдинком чемпіонату світу».

Наступного дня у фіналі Катерина Соловей не залишила шансів ще одній представниці Польщі Ілоні Дзяла й перемогла її чисто – 4:0. Загалом наш заслужений майстер спорту провела на чемпіонаті п’ять переможних боїв і стала дворазовою чемпіонкою світу з таеквон-до. Того ж дня їй виповнилося 34 роки.

Як каже Олег Соловей, цей чемпіонат світу для Катерини є останнім. Вона завершує спортивну кар’єру в таеквон-до непереможеною, за її плечима близько 600 поєдинків. Далі буде виключно тренерська робота.

Загалом на чемпіонаті світу Україну представили 10 спорт­сменів. Результат наших таеквондистів – дві золоті, одна срібна й дві бронзові медалі. Якщо врахувати, що інші країни приїхали до Іспанії значно більшим представництвом (наприклад, Аргентина – 80, Канада – 63, США – 54), то можна сказати, що Україна бере не кількістю, а якістю.

«У таеквон-до рівень росте нереально швидко, – говорить Олег Соловей. – З кожним роком все важче й важче брати нагороди, конкуренція божевільна! Стиль спарингу змінюється, доводиться підлаштовуватись під зміни у правилах. Щоб іти в ногу зі усім цим, я як тренер постійно переглядаю поєдинки і тренування різних спортсменів, аналізую, на чому мої спортсмени проколються в боях, за рахунок чого виграють лідери, на що звертають увагу судді. Це постійний процес і його не можна зупиняти. У таеквон-до найголовніше – тактика поєдинку. Спаринг у таеквон-до – як шахи, і щоб поставити шах і мат, треба розіграти партію з різних комбінацій, обманних рухів, фінтів».

Сьогодні в сім’ї Солов’їв підростає нове покоління. Сину Віталію лише 14, а в таеквон-до він уже володіє чорним поясом першого дану. Абсолютний чемпіон України та переможець закордонних міжнародних змагань, наступного року він спробує себе на чемпіонаті Європи серед юніорів.

«Сподіваюся, наш син продовжить роботу Каті та високо триматиме планку, – говорить Олег Соловей. – Усі передумови для цього є. Він фанатично тренується, в залі – ледь не з пелюшок. Учиться у восьмому класі, але вже знає, що його майбутнє – це таеквон-до. Вже зараз він дуже допомагає мені у тренуваннях з дітьми та займається кожен день в одній групі з мамою».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.