Спорт Фото

Франківськ в очікуванні матчу «Прикарпаття» – «Карпати». Ще трохи історії галицького дербі (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В 1973 році івано-франківський «Спартак» дебютує у першій союзній лізі. Саме в цьому дивізіоні наша команда вперше зустрілась із львівськими «Карпатами» в офіційних матчах.

Сталось це 11 травня 1978 року в рамках 8 туру чемпіонату СРСР серед команд першої ліги на стадіоні «Дружба» (теперішня «Україна») у Львові.

До теми: У Франківську відбудеться матч «Прикарпаття» – «Карпати». Історія галицького дербі

Після семи років, проведених у вищій лізі, «Карпати» сподівались повернутися до когорти найсильніших команд СРСР цього ж сезону. Гра завершилася перемогою львів’ян -3:0. У матчі другого кола, що відбувся в Івано-Франківську, на стадіоні «Спартак», в рамках 32 туру, теж перемогли «Карпати» – 2:3.

В часи СРСР команди зустрічались 9 разів. Шість матчів відбулись у рамках чемпіонату серед команд першої ліги, а три – в розіграші Кубку СРСР.

В матчах чемпіонату перевага була на боці львівських «Карпат», які здобули чотири перемоги та двічі поступились франківцям. Дві поразки львів’яни зазнали саме у Франківську: в 1979 році з рахунком 4:3 та в 1981-му – 3:1.

Перший матч між командами у розіграшу Кубку СРСР відбувся в 1979 році саме після найбільших їхніх успіхів у цьому турнірі. Так «Спартак», рівно 60 років тому, зумів пробитись до ¼ фіналу, де поступився московському «Спартаку» -2:4, а «Карпати» стали його володарем в 1969 році.

Перший кубковий матч, який відбувся в Єревані, завершився мінімальною перемогою «Карпат» – 1:0. У другій грі, в 1980 році, перемогли теж львів’яни – 3:0. Через рік – вже «Прикарпаття» здобуло єдину нічию у грі зі львів’янами в офіційних матчах у часи СРСР.

Майже через 13 років після останньої зустрічі між головними командами Івано-Франківська та Львова, команди зустрілися вже в чемпіонаті України у вищій лізі – 5 серпня 1994 року на стадіоні «Електрон» («Наука» ім. Р. Микитюка). Матч завершився нічиєю – 1:1.

«Матчі між командами Івано-Франківська та Львова завжди мали особливий статус. Вони проходили в цікавій та безкомпромісній боротьбі. Результат гри був не передбачуваний. Приємно, що в Івано-Франківську відроджено професійний футбол, команда почала радувати своїх вболівальників. Бажаю вболівальникам отримати справжню насолоду від гри, а переможе нехай найсильніший» – каже Ігор Юрченко, колишній гравець та головний тренер команд «Прикарпаття» і «Спартак».

Загалом львівські «Карпати» та головна команда Івано-Франківська в рамках чемпіонату України серед команд вищої та першої ліги провели 16 матчів. В активі іванофранківців 4 перемоги, 5 нічиїх та 7 поразок. У місті зіграли вісім матчів, у яких тричі перемоги святкували господарі поля та тричі гості. Дві гри завершились унічию.

Цікаво, що саме на матч із львівськими «Карпатами» припало відкриття сучасного МЦС «Рух» після його реконструкції. Матч відбувся 15 вересня 1996 року. Першими у грі відзначився саме франківець – Андрій Зав’ялов. На жаль, господарям поля не вдалось втримати перевагу. Пропустивши другого м’яча в компенсований арбітром час, вони зазнали поразки – 1:2.

В розіграші Кубку України львівські «Карпати» з командами Івано-Франківська не зустрічались, натомість франківці двічі зустрічалось із командами міста Лева. При цьому слід відзначити, що головна команда Івано-Франківська, яка носила різні назви з 1992 по 2012 рік., вісімнадцять разів брала участь у розіграші Кубку України.

Найбільшим успіхом команди є участь в 1/8 фіналу. Команда тричі грала на цій стадії, де поступалась київському «Динамо», донецькому «Шахтарю» та одеському «Чорноморцю». В останнє франківці брали участь в розіграші Кубку України в сезоні 2012/2013. ПФК «Прикарпаття» поступилось на МЦС «Рух» футбольному клубу «Полтава» – 1:2. До речі, в тому матчі брали участь Олег Веприк, Володимир Боришкевич і Володимир Ковалюк, двоє з яких можуть взяти участь у сьогоднішньому матчі.

Львівські «Карпати» брали участь в усіх розіграшах Кубку України, двічі грали у фіналі.

В поточному розіграші Кубку України івано-франківське «Прикарпаття» зіграло два матчі, в яких отримало перемоги над білоцерківським «Арсеналом» – 0:3 та тернопільською «Нивою» – 0:2.

Сьогодні на МЦС «Рух» очікується аншлаг. Як стало відомо «Репортеру», станом на вчорашній вечір, усі квитки на східну трибуну стадіону були продані. А за прогнозами синоптиків, ввечері у Франківську очікують дощ.

Вчора МФК «Прикарпаття» провело останнє тренування перед сьогоднішнім матчем. Наразі відомо, що участі в матчі не братимуть травмовані – Артур Комар, Василь Француз та Андрій Громоляк. Через перебір карток у матчі також не гратиме Тарас Бойко.

МФК «Прикарпаття» сьогодні буде грати у жовтій формі, львів’яни у зеленій. Матч обслуговуватиме арбітр Олександр Солов’ян із Києва. Допомагатимуть йому Володимир Думенко із Харкова та Денис Сердюк з Полтави.

Для тих хто не зможе потрапити на матч на МЦС «Рух», гру між командами можна буде переглянути у прямій трансляції на каналі ZIK о 18:00.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.