Спорт

Frankivsk Half Marathon 2024 зібрав понад мільйон на адаптивне спорядження для реабілітації військових

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У неділю, 6 жовтня, 11th Frankivsk Half Marathon зібрав 1716 учасників, які стартували на дистанціях 21,5 км, 10 км, 5 км. Також відбулися дитячі забіги на 1000, 400 та 100 метрів. А дистанцію у 2,1 км присвятили засновнику Франківського півмарафону, захиснику Сергію Караванцю, який зник безвісти у боях на Луганщині в травні 2022 року. 

Такий масовий старт не відбувся б без сильних та надійних партнерів франківського півмарафону: генерального партнера Групи Нафтогаз та спортивного партнера Puma. 

Наймолодша учасниця дитячих стартів – Божена Костецька, якій у листопаді виповнюється три роки. А найстарший учасник, 77 річний Василь Кричун, пробіг дистанцію півмарафону.

Читайте також: З “Буковелю” на фронт. Як айтішник Дмитро Старченко працює командиром мінометників

Усі старти супроводжував оркестр 50 полку імені полковника Семена Височана Національної гвардії України. А на фініші бігунів окрім медалей фінішера очікували гощення від партнерів півмарафону, фотозона та вже традиційний борщ, приготований на відкритому вогні.

Щороку у нас є благодійна складова. Торік у рамках Франківського півмарафону ми зібрали 1,5 млн грн для 10 гірсько-штурмової бригади “Едельвейс”. Цього року ми збираємо на придбання спеціального обладнання для занять адаптивними видами спорту серед військових і ветеранів, які отримали травми, поранення чи захворювання при захисті батьківщини, – говорить  генеральний директор півмарафону Ігор Крицак.

Читайте також: Люди й гори. Як у Франківську ініціатива з адаптивним одягом для поранених переросла у проєкт з реабілітації «Петрос»

Цьогоріч 11th Frankivsk Half Marathon спільно з ініціативою «ветераницивільні Петрос» поставили за ціль зібрати один мільйон на адаптивне спорядження для занять спортом військових після поранення.

Завдяки учасникам пробігу ім. Караванця, командному збору та іншим ініціативам вдалося наразі зібрати для ГО «ветераницивільні Петрос»  775 тис грн.

Обладнання, яке ви бачите в зоні для адаптивних видів спорту,  приїхало до нас, аби хлопці спробували, люди подивилися. Після півмарафону воно поїде. Але я дуже хочу, аби в нашій області було базове спорядження для занять спортом для наших ветеранів, ветеранок і людей з інвалідністю. Я хочу, щоб ви пам’ятали, завдяки кому можете сьогодні бігати. Треба трішки підтиснути і дозбирати мільйон. Ми зможемо, – говорить співзасновниця ініціативи «ветераницивільні Петрос» Наталка Найда.

До теми: Нога в пакеті. Василь Тежигор з Надвірнянщини – про війну, побратимів і що дратує ветерана з ампутацією

Впродовж 5-6 жовтня у стартовому містечку Frankivsk Half Marathon діяла локація з адаптивних видів спорту.

Тут кожен охочий міг спробувати постріляти з лука, зіграти баскетбол на кріслі колісному чи випробувати веслувальний тренажер, біговий велосипед і хендбайк. Локація з адаптивних видів спорту була облаштована зусиллями партнерів півмарафону – компанії JYSK та Центру ініціатив фонду «Повернись живим». До 20-річчя діяльності в Україні компанія JYSK  відкрила збір «Додай руху до сили духу» спільно з фондом «Повернись живим». За кожного учасника FHM-2024 JYSK задонатив по 200 грн на цей збір, а це 343 200 грн.

Обладнання досить дороге. Наприклад, аби грати баскетбол на кріслах колісних, треба як мінімум 10 крісел колісних. Вартість одного – від 3,5 до 7,5 тисяч доларів залежно від комплектації, – каже Ігор Крицак. – Такі види спорту зараз не настільки розвинені як в США та інших країнах. Але, на жаль, зростає кількість військових, які отримали травми, поранення або захворювання. І ми зобов’язані створити сприятливі умови для занять адаптивними видами спорту, підготувати інфраструктуру і зробити її доступною. Дуже хочеться, аби соціально-відповідальний бізнес думав про те, як створити умови для людей, завдяки яким ми можемо вести бізнес, бігати, займатися спортом.

Організатори Frankivsk Half Marathon закликають долучитися до благодійних зборів на адаптивне спорядження:

  • від ініціативи «ветераницивільні Петрос» –  send.monobank.ua/jar/8tu5byzPKz
  • або спільної ініціативи JYSK та фонду «Повернись живим», які збирають 10 млн грн на спорядження для занять адаптивними видами спорту – https://send.monobank.ua/jar/3U231fKDyy 

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.