Спорт

До Євро 2016 лишилося шість днів! 10 прикладів з нових футбольних правил

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

З 1 червня вступили у дію нові правила футболу. НВ розповідає про суть змін за допомогою відеоприкладів.

1.При розведенні м’яча в центрі поля тепер гравець може віддавати першу передачу в будь-який бік. Досі – тільки вперед.

Це дозволяє розводити м’яч одному гравцеві, а не двом, як було досі.

2.Скасування “потрійного покарання”. До цього моменту часто момент у штрафному з явним порушенням призводив до так званого потрійного покарання: пенальті, вилучення та дискваліфікації. Тепер вилучення не є обов’язковим. Тільки у випадку порушення, яке й на іншій ділянці поля спричинило б за собою червону картку.

футбол

3. Якщо представник команди (наприклад, тренер, медик) виходить на газон, з метою перешкодити супернику, блокувати м’яч, перервати контратаку тощо, його команда буде покарана пенальті або навіть голом у ворота.

4. Тепер арбітри можуть вилучити гравця в будь-який момент – навіть під час розминки перед матчем або при виході на поле в тунелі стадіону. Це правило вступає в силу, щоб запобігти подібній ситуації, як знаменита бійка при виході з роздягалень між Роєм Кіном і Патріком Вієйра, яка сталася 10 років тому.

5. З 1 червня почалася ера відеосудівства. Арбітри тепер мають можливість переглянути епізод, в якому у них виникли сумніви. Ситуації, при яких можуть скористатися відеопідказкою, – призначення пенальті, вилучення, фіксація голів та визначення порушника. Два роки ця технологія проходитиме в тестовому режимі не у провідних чемпіонатах, а також на Кубку Південної Америки. Крім того, на таких турнірах, як чемпіонат Європи, будуть використовувати технологію Hawk Eye, щоб визначити, чи перетнув м’яч лінію воріт.

6. Якщо на гравцеві сфолили, чи суперник отримав жовту або червону картку, потерпілому не обов’язково залишати поля для надання допомоги. Це зроблено для того, щоб команда порушника не отримувала чисельну перевагу на деякий час. Також гравці, які з якихось причин покинули поле, наприклад, щоб змінити бутси, не зобов’язані чекати поки м’яч вийде з гри, щоб повернутися на поле. Тепер вони можуть це зробити за дозволу четвертого арбітра матчу.

7. Четверта заміна. У фіналі Ліги чемпіонів-2016 наставник Реала Зінедін Зідан зробив усі заміни в основний час, а у його колеги з Атлетіко Дієго Симеоне було в запасі дві заміни, якими він скористався в екстра-таймах. Тепер у тренерів буде можливість робити четверту заміну, якщо команди грають додаткові 30 хвилин.

8. Зміни торкнулись і серії пенальті. Тепер, якщо в матчі був вилучений гравець(-цi) однієї з команд, то інша команда, формуючи список гравців для виконная ударів, повинна відмовитися від такого ж числа футболістів, які були вилучені у суперника. Також за прийом під назвою “парадінья” – коли гравець зупиняється перед 11-метровим ударом, тепер буде показана жовта картка. Досі “парадіньей” вважалися тільки зупинки в останньому кроці перед ударом. Тепер будь-які зупинки від початку забігу до удару по м’ячу заборонені. Також попередження отримає воротар, якщо до удару вийде вперед з лінії воріт.

9. Будь-яка агресія буде каратися вилученням, незалежно від того, був контакт чи ні. Правда, якщо удар був незначним, вилучення не буде.

10. За образи на адресу суддів, суперників або запасних гравців призначається штрафний удар. За подібні порушення за межами поля штрафний буде поставлений від бокової лінії поля. А за порушення у межах штрафному майданчику – пенальті.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.