Спорт

Аби старт і фініш були вдалими. Поради від Володимира Юрчука до Франківського півмарафону

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
В Івано-Франківську в неділю, 22 вересня,  пройде шостий півмарафон Frankivsk Half Marathon. У ньому беруть участь близько тисячі бігунів. Містом пробіжать як дорослі спортсмени, так і діти.

Frankivsk Half Marathon — один із найбільших бігових заходів Західної України. Досвідчений тренер майстер спорту України Володимир Юрчук опублікував поради для тих, що вперше долатиме марафонську дистанцію.

Бігун початківець, який вперше долатиме дистанцію 21 км, повинен володіти певними якостями, знаннями та дотримуватись певних правил, каже Юрчук.

1. Бути фізично готовому до цієї дистанції, пройти певну підготовку (тренувальну програму), тривалість якої для кожного – індивідуальна. Це від 3 місяців до 1 року. Чим підготовка триваліша, тим краща тренованість спортсмена. Відповідно можна ставити вищі цілі вже на забігу.

2. Обрати завчасно дату забігу та зареєструватись. Це допоможе поставити конкретну ціль, з’явиться мотивація виконувати тренування.

3. Безпосереднє приготування до забігу триває останні кілька днів:

– встановити режим дня, не перевтомлюватись, нічний сон не менше 6 год на добу,

– харчування останній день на передодні старту: відмовитись від смаженої жирної їжі, вечеря повинна включати складні вуглеводи (рис, макарони),

– ознайомитись з прогнозом погоди в день старту, щоб зорієнтуватись який одяг взяти з собою.

4. Приготування безпосередньо в день старту:

– обов’язковий сніданок за 2-3 год до старту. Він повинен бути легким, зі звичних продуктів, які вживали раніше перед тренуванням. Наприклад: кава або чай, бутерброд з джемом або вівсяна каша, гречана. Порція помірна, не переїсти! Бажано виключити молочні продукти;

– визначитись з одягом для розминки та безпосередньо на забігові. Залежно від погодних умов: температури повітря, присутність опадів чи вітру;

– розминка перед стартом: для бігуна, який долатиме вперше таку довгу дистанцію, мета стоїть подолання дистанції в комфортному темпі. В такому випадку достатньо буде за 20 хв до старту виконати загально-розвиваючі, розминочні вправи.

До теми: У Франківську 22 вересня перекриють головні вулиці міста (КАРТА)

– СТАРТ: важливим завданням по дистанції дотримуватись графіку бігу, який ще планується завчасно в процесі підготовки на тренуваннях вашим тренером або самостійно.

5. ФІНІШ: довгоочікувана медаль, перші емоції, обійми, привітання рідних та друзів. Але не забуваємо перші години після фінішу важливі для відновлення організму:

– першочергово відновлення водно-сольового балансу (вода питна, ізотонік)

– відновлення енергетичних запасів організму за рахунок вживання швидких вуглеводів (фрукти, солодкі напої, спорт харчування).

Нагадаємо, стартові пакети для участі у марафоні  мешканцям Івано-Франківська видаватимуть лише у суботу з 12:00 до 19:00.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.