Люди

42,195 км і кейсевак: як франківська лікарка бігла Берлінський марафон

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ірина Кишакевич – медикиня з Івано-Франківська, а ще вона бігає марафони. 24 вересня пробігла один з  наймасштабніших у світі забігів – Берлінський марафон. Крім спортивного азарту, в Ірини була вагома мотивація – зібрати кошти на кейсевак. Це транспорт, що повинен забрати пораненого безпосередньо з місця бойових дій до стабілізаційного пункту.

Марафон – це дистанція  на 42, 195 км. Ірина бігла її вже вчетверте. Цьогоріч участь у Берлінському марафоні взяли понад 46 тисяч бігунів із 136 країн світу.

марафон, Берлінський

Марафон – це завжди складно, – ділиться Ірина. – Це потребує відповідної підготовки, це не тільки фізичне налаштування, але й емоційне».

В середньому, підготовка і тренування тривають від 4 до 6 місяців, пояснює вона. Тож тренування в Ірини були щодня, крім одного.

Я займаюся з тренером, так робить багато бігунів, оскільки ця дистанція вимагає дисципліни та серйозної підготовки. А сам марафон – це вже як умовне свято, це твій результат. Але й тут ще дуже багато залежить від різних чинників – від твого емоційного стану, від погоди, навіть від того, як ти поїв, поспав…

За словами Ірини, коли стартували вранці, було доволі холодно, вона дещо перемерзла. А потім температура повітря різко піднялася.

Читайте:  Місце тихих розмов і сумних усмішок. Один вечір на Алеї слави героїв Івано-Франківської громади

А для бігунів різка зміна температури – не зовсім добре. Я відчувала, що стало важче дихати, саме тіло стало важке, було важко перекладати ноги. Я виливала на себе воду, вода моментально висихала, була неймовірна спрага, я побачила, що в мене піднявся пульс, і це було вперше – такого ніколи не було. Абсолютно вже було некомфортно, був і фізичний, і ментальний біль, тіло казало – зупинись.

Але вона не могла. Адже перед забігом оголосили про збір на кейсевак для військових медиків.

І я повторювала собі – я біжу, я збираю кошти, я не можу зупинитися. Мене стільки людей підтримує. Це так важливо.

Кейсевак – це транспорт, що повинен забрати пораненого безпосередньо з місця бойових дій до стабілізаційного пункту. Переважно це «жовта зона», тобто прихисток, де надається перша допомога, але в умовах нашої війни – іноді й із зони «під вогнем», так званої «червоної».

Хороший кейсевак, – каже Ірина, – це не тільки шанс для пораненого бійця, але й шанс для медика вийти живим. По професії я лікар і багато моїх друзів на фронті, багато друзів, які не повернулися. І моя місія була не тільки пробігти цей марафон, а також допомогти у зборі.

Ірина Кишакевич пробігла марафонську дистанцію у Берліні за 3 години і 47 хвилин. На кейсевак вдалося зібрати 150 тис грн з потрібних 400. Тож збір триває. А Ірина уже готується до наступного марафону – Нью-Йоркського, який відбудеться за місяць.

Читайте: Додати життя. Як у франківському госпісі влаштовують теплі вечори (ВІДЕО)

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.