Люди Світ

Маркіян Прохасько збирає гроші на подорож до антарктичної станції – старт 12 лютого

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
12 лютого вночі Маркіян Прохасько вилітає з Києва до Буенос-Айреса, а звідти – до порту міста Ушуайя.

Письменник і журналіст з Івано-Франківська Маркіян Прохасько проведе два місяці – лютий і березень 2019 року – з українськими полярниками на антарктичній станції “Академік Вернадський”.

До теми: Юрій Филюк: «Івано-Франківськ знають в Антарктиді»

Маркіян Прохасько планує провести два місяці на українській антарктичній станції «Академік Вернадський» та написати книжку-репортаж про Антарктиду.

“Усвідомлюю, що в одній книжці не можна розкрити цю тему повністю. Проте мені б хотілося, щоб була книжка, в якій читач міг би знайти інформацію про біологічні види Антарктиди, вплив материка на погоду у світі, історію створення полярних станцій чи прогнози танення льодовиків. А також про вчених, які працюють в Антарктиді та чому їхні дослідження не можна проводити в інших частинах світу, – розповідає Маркіян. – Зокрема написати про внесок українських науковців, які працюють на «Академіку Вернадському». Ми читаємо новини про відкриття, однак за кожним дослідженням також стоїть історія людини, яка вирішила займатися наукою. Тому в майбутню книжку хотів би вмістити «портрети» дослідників Антарктиди”.

У Маркіяна Прохаська є домовленість про видання книги з львівським “Видавництвом Старого Лева”. А от кошти на дорогу він має зібрати сам. Сума чимала – майже 3 тисячі доларів у два боки. На початку лютого він має полетіти в Чилі, а звідти з командою полярників 24-ї Української антарктичної експедиції на судні добратися до “Академік Вернадський”.

Книга Прохаська про Антарктиду має вийти до 200-річчя відкриття континенту, яке відзначатимуть у січні 2020 року. Це буде головний підсумок його експедиції. Але, окрім цього, журналіст планує під час роботи регулярно писати про життя українських полярників для різних медіа, а також вести спеціальну тематичну сторінку у Facebook.

Допомогти Маркіяну Прохаськові можна, переказавши гроші на картку: 5168 7555 2918 4794 у Приватбанку.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.