Культура

«Зимова казка» 16+. Івано-Франківський театр ляльок готує виставу за Шекспіром

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Івано-Франківський академічний обласний театр ляльок імені Марійки Підгірянки у червні представить глядачам прем’єру за Шекспіром – «Зимова казка».  Нова лялькова вистава – для дорослого глядача, але може бути цікавою і старшокласникам, які вивчають творчість Шекспіра за шкільною програмою. Рекомендований вік глядача 16+.

Як відбувається підготовка до прем’єри, Репортеру розповіли режисер-постановник, директор театру Роман Братковський та художник-постановник, сценограф театру Дмитро Редька.

У виставі задіяні шестеро акторів. Як розповідає Роман Братковський, специфіка роботи акторів театру ляльок у тому, що інколи їм доводиться грати й по дві ролі: актор живим планом має відтворювати образ, а лялькою – естетику.

Технологія потрібна висока. Треба вміти володіти кількома голосами. І перш за все – треба любити ляльку, треба настільки бути залюбленим у неживий предмет, аби зробити його живим, – говорить Братковський.

Сценограф театру Дмитро Редька у виставі «Зимова казка» є художником-постановником, працює над художнім рішенням вистави. У цій прем’єрі він використовує різні види ляльок, які поєднує на сцені в одному стильовому рішенні, щоб створити окремий маленький світ. Зокрема, на сцені будуть задіяні лялька, тіньова лялька і маска.

Художник-постановник Дмитро Редька розповідає, що довго вичитував матеріал, аби вловити лінію Шекспіра. Врешті вирішив показати у виставі «Зимова казка» лінію притчі про Каїна та Авеля.

У нашій виставі якраз є два королі: Поліксен – король Богемії, і Леонт – король Сицилії. Я вирішив їх показати як двох братів. Там стаються ревнощі, як і в притчі. У сценографії це показано через парник і дерево, – говорить Дмитро Редька. – Дерево намагається вижити в нелюдських поліетиленових умовах. Поліетилен спочатку стає ворогом, він є чимось хімічним, що нас огортає. А потім цей поліетилен стає парником, де створюється свій мікроклімат, і дерево оживає, проростає.

Роман Братковський додає – канвою режисерського рішення є те, що результатом наших думок є вчинки.

Застереження сьогодні: зі своїми думками треба бути дуже обережними. За драматургією «Зимової казки» стається велика біда через те, що в думках вийшло божевілля ревнощів і зради. І все це пішло в життя і принесло велике горе нашим героям. «Зимова казка» – не про пору року, а про холод відносин, – розповідає Братковський.

Режисер переконаний, «Зимова казка» – не лише для дорослого глядача, а й для старшокласників.

Аби познайомити їх з творчістю Шекспіра, не обов’язково показувати їм той твір, який вони вивчають, можна – якийсь паралельний твір. Десь він більш ускладнений, як у «Гамлеті», десь легший, як у «Зимовій казці», – каже Братковський. – Твір написаний Шекспіром буде актуальним на всі часи, бо він про кохання, про зраду, про наші вчинки, про все те, що оточує нас щоденно.

Попередньо прем’єра запланована на середину червня. Тривалість – 1,5 години.

Режисер Роман Братковський каже, перед переглядом вистави читати оригінальний твір не обов’язково.

Люди йдуть в театр по естетику. Якщо я в театру насумуюся, насміюся, проживу співчуття героя, то мені добре. Думаю, і глядач за цим йде, – говорить Роман Братковський. – У виставі буде жаль за тими вчинками, які скоять герої. Але сама «Зимова казка» не про те, щоб «обридатися». Душити емоційно глядача ми не будемо. Там люди вчинять зло, але в цілому все буде добре – як у казці.

Авторка: Ольга Суровська

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.