Культура

Звільніть від скла. У Франківську активісти звернулися до Зеленського з проханням допомогти врятувати колонаду “Дністра” (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У суботу, 17 червня, франківці вийшли під готель “Дністер” з вимогою розісклити колонаду.

Акцію назвали “Сплав по Дністру”, пише Репортер.

Поміж іншого, активісти підготували звернення до президента України з прохання посприяти у боротьбі проти готельєра Мирослава Бойка.

Я не можу стояти осторонь свавілля, яке відбувається в Івано-Франківську, – каже Ростислав Микитюк. – Тому ми підготували звернення від усіх вас до президента України. Це звернення ми підпишемо тут і надішлемо його.

Зокрема, у зверненні активісти закликають президента Володимира Зеленського “взяти під свій контроль і допомогти врятувати історичну будівлю готелю “Дністер” у якості пам’ятки архітектури, а не новобуду”.

Франківці, які зібралися на акції, ще раз закликали власників готелю повернути йому автентичний вигляд і звільнити колонаду від скла.

Будівлю готелю збудували у 1913 році. У 1919 саме тут проживав уряд ЗУНР та очільники УНР. У свій час тут жили Грушевський, Петлюра, Петрушевич, Вітовський, Бачинський та інші. Саме тут прийняли рішення про об’єднання українських республік та проголосили Акт Злуки.

Історично колонада готелю була незаскленою. У 2017 році готельєр Мирослав Бойко взявся відновлювати пам’ятку й вирішив засклити колонаду. Після довгої боротьби з активістами, готельєр пообіцяв, що колонаду розісклять. Втім, обіцянки не дотримав.

Тим часом міський голова Руслан Марцінків вручив Бойку відзнаку «Міць і гордість міста». Пізніше мер заявив, що питання збереження пам’ятки не у компетенції міста.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.