Культура

З нагоди річниці першої згадки про Галич на Прикарпаття прибуде Блаженніший Святослав

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У 2023 році виповнюється 1125 років з часу першої згадки про одне з найдавніших міст України, місто Галич, столицю Галицько-Волинської держави.

З нагоди цього величного ювілею у понеділок, 9 січня, з архіпастирським візитом древнє місто Галич відвідає Блаженніший Святослав, глава і отець української греко-католицької церкви. Про це повідомляють у пресслужбі Івано-Франківської архієпархії УГКЦ, пише Репортер.

Блаженніший Святослав прибуде на Прикарпаття

Програма візиту:

  • 10:45 – зустріч Блаженнішого Святослава, Глави і Отця УГКЦ;
  • 10:55 – освячення нової ікони з мозаїки Різдва Христового (храм Різдва Христового);
  • 11:00 – початок Літургії (в часі Літургії відбудеться чин поставлення двох нових дияконів). Після Літургії – подячне слово від духовенства та місцевої влади;

Історія Галича – важлива сторінка української історії. У ХІV cтолітті, коли Київ втратив свою гегемонію, саме Галич став центром політичного, економічного та духовного життя держави.

Читайте: У Франківську розпочалася «Коляда на Майзлях» (ФОТО, ВІДЕО)

Галич є колискою національної культури та духовності. Ще у ХІІ столітті тут існувала Галицька єпархія, а з 1303 року – окрема Галицька митрополія.

Галицькі землі були колискою українського державотворення. Особливо визначною їх роль в житті Південної Русі була в епоху монголо-татарського поневолення, коли Галич, по суті, підхопив із рук розореної столиці — золотоглавого Києва — знамено давньоруської державності й протримав його до 40-х років ХІV сторіччя фактично на правах столиці України.

Від міста Галич  походить назва історичної області в Західній Україні – «Галичина»,  яка займає території сучасних Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей України.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.