Культура

З малюнків, на ракеті, в камуфляжі. Як цього року прикрашають ялинки в Україні

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

“Не на часі” і “Дітям треба свято” – дискусії щодо встановлення новорічних ялинок точилися, напевно, в кожному місті України.  Всі аргументи прості й зрозумілі і, яке б рішення, не прийняли в кожній з громад, воно правильне. 

Частина міст України таки відмовилася від ялинок, ілюмінацій та прикрас. Частина все ж таки вирішила ставити ялинки з певним символічним значенням.

Які ялинки можна побачити в містах Франківщини та всієї України – у добірці від “Репортера”.

Прикарпаття

Івано-Франківськ

В Івано-Франківську ялинка цьогоріч не така, як завжди. Її прикрасили 350-ма дитячими малюнками з гербами деокупованих міст, янголами-захисниками, псом Патроном та патріотичними гаслами.

ялинка
фото зі сторінки Вікторії Дротянко

Каркас для новорічної красуні, заввишки 5 м, виготовили учні професійно-технічного училища. Підсвічують ялинку гірляндами, які живляться від альтернативних джерел енергії.

Надвірна

Очільник громади Зіновій Андрійович записав відповідне відеозвернення до громади.

Ми разом з громадою прийняли спільне рішення – не встановлювати на Майдані Шевченка в місті Надвірна новорічну ялинку. Найбільшим святом для кожної надвірнянської сім’ї – буде швидке повернення наших захисників цілими і здоровими до рідної домівки і обов’язково з перемогою.

Разом з тим, зазначив Андрійович, в місті вирішили реалізувати культурно-мистецький проєкт «Подорож до Різдва» –  на громадських засадах.

Відкриття проєкту відбулося на свято Миколая – 19 грудня.

Коломия

В Коломиї вирішили теж обійтися без головної ялинки. Про це повідомив очільник громади Богдан Станіславський.

У грудні та січні ми звикли відзначати новорічні та різдвяні свята. Та надворі повномасштабна війна, тому цьогоріч празникувань не буде. Передусім скажу за найбільш обговорювану тему – ялинку та новорічні ілюмінації в Коломиї не встановлюватимуть. Це не на часі.

Публічних велелюдних заходів також не планують.

Цьогоріч нам не до гуляння, – резюмував Станіславський.  – Взагалі вважаю, що різдвяні свята маємо провести не за співами та розвагами, а з молитвою та подякою нашим захисникам.

Снятин

Аналогічна ситуація і у Снятині. На сторінці міської ради повідомляють, що мали вагання щодо такого рішення.

У фейсбук-мережі тривають дискусії: «Чи встановлювати головну ялинку міста?». Єдиного рішення серед українських міст немає, і думки з цього приводу розділилися. Одні вважають, що краще кошти, які б мали використати на ялинку, перерахувати на потреби Збройних сил України, інші ж кажуть, що невеликий святковий настрій все ж потрібно створити.

Врешті провели опитування по Старостинських округах громади. При цьому було наголошено, що жодних додаткових коштів на ялинку потрачено не буде. Адже металевий каркас ялинки в Снятині є, минулорічні прикраси також, гілля ялинки можуть взяти у лісі.

Та все ж більшість опитаних висловилися про недоцільність встановлення головної ялинки, мовляв, у час війни – це не на часі.

Тож головної ялинки в Снятині цього року не буде.

Калуш 

Місто теж цього відмовилося від головної ялинки. Але на площі Героїв вирішили встановити основний атрибут різдвяних свят – шопку.

Різдвяний вертеп, який є утвердженням духовного оновлення, символом любові та миру нагадуватиме про перемогу. Перемогу добра над злом. А свята об’єднають нас усіх у щирій молитві, додадуть сили у боротьбі за волю та незалежність нашої України, – зазначив міський голова Андрій Найда.

Калуш, шопка, ялинка, Новий рік

На жаль, у зв’язку з ситуацією з електроенергією, освічуватися шопка не буде.

Косів

Міський голова Юрій Плосконос зазначив, що цього року ялинки не буде. Але разом з тим маленьку ялинку для діток таки поклали – на центральному дитячому майданчику.

Буде свято малюкам, якийсь настрій цьогоріч, будуть фото під ялинкою 2023, потім через 30 років будуть внукам показувати воєнні фото!, – написала волонтерка Юлія Таринська.

Бурштин

А в Бурштині на площі героїв УПА прикрасили новорічну ялинку.

В очікуванні Різдва та перемоги 

Що по країні

Київ

Головну ялинку країни традиційно встановили на Софійській площі. Її зробили менш габаритною: 12 метрів замість 31-го, як минулого року.

Дерево назвали “Ялинкою незламності”.

Львів

Цього року висота львівської ялинки лише 14 метрів, прикрасили її минулорічною ілюмінацією.

Встановили на проспекті Свободи біля Оперного театру.

ялинки, Львів

У міській раді Львова повідомили, що ялинку місту передало одне із підприємств, її планували зрізати, оскільки дерево розташовувалось на теплотрасі. Різдвяне дерево прикрасив стилізований протитанковий їжак, зроблений на «Львівелектротранс».

Хмельницький

Головну ялинку Хмельницького прикрасили прапорами України.

Хмельницький, ялинки

Її встановили на російській ракеті С-300, яка ніби пронизує дерево, символізуючи жорстоку війну Росії проти України.

Миколаїв

Новорічна ялинка в Миколаєві на зимові свята буде.

Миколаїв, ялинки, ялинка

Щоправда, замість ялинки на Соборній до Нового Року та Різдва виступатимуть мішки з піском, що захищають пам’ятник споруді Святому Миколаю, вкриті маскувальною сіткою.

Харків

Головну ялинку міста Харкова відкрили на станції метро.

Харків

Міський голова Ігор Терехов зазначив, що всі новорічні заходи проводитимуться за підтримки соціально відповідального бізнесу: з міського бюджету коштів на це не витрачали. Також додав, що традицію прикрашати станції метрополітену у Харкові збережуть і після перемоги.

Буча

Одну з найбільших та найкрасивіших ялинок країни встановили у Бучі на Київській площі.

Буча, ялинки

На Свято Миколая на ній недовго включили ілюмінацію. А також провели свято для діток.
Втім більшість українських міст цього року таки відмовилися від встановлення головних ялинок.

 

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.