Культура

З Бабина на Бахмут і Гуляйполе. Нині у Франківську стартує фестиваль АртПоле

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У четвер, 8 серпня, у Франківську, на Промприладі, стартує фестиваль АртПоле. Будуть фотографії Олі Михайлюк, живопис Яреми Стецика, а також показ відеонотаток. Їх Оля Михайлюк і Томаш Сікора записують у подорожах з Карпат на схід до 10 бригади «Едельвейс» і 102 івано-франківської бригади тероборони.

З Бабина на Бахмут і Гуляйполе. Оля Михайлюк, Томаш Сікора, Ярема Стецик, АртПоле

Відеонотатки Оля Михайлюк, мультимедійна художниця з Києва, й Томаш Сікора, польський саунд-артист і музикант гурту Karbido, записують у волонтерських подорожах.

Аудіовізуальна робота “Бабин-Бахмут” включає не лише документацію. Це  настроєве роуд-муві, в якому, зокрема, багато музики. Наші дороги, ландшафти, люди, війна. І щось тепле, чуттєве, що дає нам сили продовжувати. Це дивно — проїжджати тисячі км заради кількох годин, іноді хвилин спілкування. Але ці хвилини, дуже щільні емоційно, того вартують. “Завдяки ним ми утримуємо зв’язок між різними реальностями, в яких зараз наша країна, — розповідає Оля Михайлюк.

Знайомство з героями (хоч як вони не люблять це слово) цього документального відео сталося випадково. Минулого року, під час резиденції у Хаті-Майстерні, Оля Михайлюк побачила, як напередодні Великодня бабинці збирали допомогу для своїх близьких, що на фронті. Турнікети, плитоноски та писанки, ліки, яблука та паски. На той момент — на Бахмутський напрямок.

Тоді Оля Михайлюк написала Томашу Сікорі, що це просто необхідно нотувати — тривожні дзвони і гірські потоки, пташині співи й скотч, яким перемотують подарунки на фронт, цимбали і те, як виють дороги, де регулярно йде військова техніка. Минулого року на Спас вони були в Бабині й звідти вирушили в подорож на схід, а потім на південь разом з волонтерами. Цього року на Яблучний Спас вони знову в Бабині, а на Горіховий планують бути у Гуляйполі.

Ми “відпустимо” наших героїв, коли вони повернуться додому, в Карпати, після перемоги, — говорить Оля. — Зараз  work in progress.

Тільки на Промприладі Оля Михайлюк й івано-франківський художник Ярема Стецик створять спільну інсталяцію, яка поєднає живопис Яреми й фото Олі. Також напередодні показу Ярема Стецик ініціював писанкарство-підготовку — для неї волонтерська група “Свій за свого” надала тубуси, гільзи й інше для розмальовки, військові 102 бригади створювали власне “писанкарство”, вони також увійдуть до спільної інсталяції.

Тож приходьте слухати, як звучать цимбали в  степах, пити косівський яблучний сік з гарбузом і проводжати волонтерів у чергову подорож, – запрошують організатори.

Після Франківська покази пройдуть у Києві, Запоріжжі та Гуляйполі.

Звичайно, це нагода передати корисні речі на фронт. Отже, фото і живопис мінятимуть на донати для військових. А ще зніматимуть наступну частину роуд-муві.

Читайте: Сопілковий майстер Тарас Лошак єдиний на Прикарпатті робить бойківські пищалки

Проєкт Агенції АртПоле #Бабин_Бахмут співфінансується програмою ZMINA: Rebuilding, створеною за підтримки Європейського Союзу в межах спеціального конкурсу заявок на підтримку українських переселенців та українського культурного і креативного секторів, за підтримки МБФ IZOLYATSIA. Platform for Cultural Initiatives., Trans Europe Halles та Malý Berlín.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.