Культура

Юрій Іздрик взяв участь в оперній постановці CHORNOBYLDORF

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Літератор творить новий формат разом з музикантами формації NOVA OPERA вже втретє. Першим спільним досвідом була опера “Wozzek”, потім — “Aerophonia”, в якій одним із музичних інструментів використано літак АН-2.

Прем’єра проєкту CHORNOBYLDORF відбудеться 31 жовтня та 1 листопада в Мистецькому Арсеналі, пише Yabl.

“Я бачу тут концепт, ідею і все це мені дуже подобається. Я б навіть сказав, мене “пре” від музичного матеріалу. Неймовірний і дуже відповідальний заявленій темі — постапокаліпсису. Мій персонаж Орфей буде говорити про минуле і про те, як з ним поводитись. Служити тут і тепер стає особливо актуально сьогодні, коли щось спрогнозувати на завтра вже неможливо. Карантини, пандемії, що завгодно, — привчають нас жити тут і тепер. Це буде мій особистий меседж в загальному інфопросторі “Чорнобильдорфу“, — розповідає Іздрик.

CHORNOBYLDORF — це творча візія можливого майбутнього після Апокаліпсису. Назва — гібридне поєднання знайомого нам топоніму Чорнобиль та австрійського міста Цвентендорф. Їх об’єднує атомна історія. Це міста, де свого часу були побудовані атомні станції. У Чорнобилі сталась масштабна катастрофа, у Цвентендорфі станція так і не відкрилась через протести місцевого населення.

Автори гіпотези про існування Чорнобильдорфу Ілля Разумейко та Роман Григорів після відвідання цих станцій спроєктували бачення — яким може стати світ після загального вибуху, коли врятуються одиниці, і люди втратять історичну пам’ять і почнуть заново наділяти сенсом звичні для нас предмети та явища. Таким чином автори провокують нас замислитись про життя після катастрофи, коли річ після своєї «смерті» отримує нове застосування.

В опері беруть участь: Сусанна Карпенко, Олексій Заєць, Марічка Штирбулова, Анна Кірш, Мар’яна Головко, Андрій Кошман, Руслан Кірш, Андрій Надольский, Ігор Завгородній, Христина Слободянюк, Марія Потапенко, Юрій Іздрик, Анн Беннент.

Проєкт здійснюється за підтримки Українського культурного фонду.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.