Культура Фото

Від Бойківщини до Покуття. Івано-Франківський краєзнавчий музей показав онлайн-виставку вишиванок (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У День української вишиванки музей презентує онлайн-виставку унікальних чоловічих і жіночих вишитих сорочок ХХ століття з фондової колекції.

На онлайн-виставці представлені вироби виготовлені з домотканого лляного і конопляного полотна, вишиті різноманітними техніками: хрестик, гладь, низинка, мережка, вирізування, пише Репортер з посиланням на сторінку музею у мережі Facebook.

онлайн-виставку новини Івано-Франківська

Більшість експонатів виставки початку ХХ століття серед них: безуставкові сорочки з суцільним рукавом пришитим вздовж основи полотнища, сорочки «морщена» або «морщенка», в якій верхня частина призбирана біля шиї від чого і походить її назва, а також – уставкові сорочки, в яких рукав з плечовою частиною з’єднаний уставкою. Особливістю таких сорочок є вишиті мотиви уставок, що повторюються на манжетах і передній частині стану.

онлайн-виставку новини Івано-Франківська

Читайте: Тепловізор за сердечка. Як українці у США завзято працюють на перемогу (ФОТО)

В давнину розміщення декору на сорочках пов’язувалось з обереговою, захисною, магічною, а пізніше і естетичною функціями. Тому орнамент вишивали в місцях відкритого доступу до тіла, тобто на горловині, рукавах. Особливу увагу зосереджували на оздобленні рукавів сорочки. На виставці представлені сорочки «рукав’янки», де повністю вишитий рукав, – йдеться у повідомленні.

онлайн-виставку новини Івано-Франківська

При вишиванні сорочки враховувався вік жінки, її сімейний стан. Сорочки виготовляли на всі життєві потреби. Це були буденні, святкові, весільні, жалобні, дівочі та жіночі, хлоп’ячі та чоловічі.

онлайн-виставку новини Івано-Франківська

Існували і родинні сорочки, які передавались в спадок від матері до дочки. Таким чином зберігався родовий орнамент, який доповнювався і збагачувався протягом ряду поколінь.

онлайн-виставку новини Івано-Франківська

Читайте також:  Світлини унікальних карпатських вишиванок 1920-х років зберігаються у бібліотеці Нью-Йорка (ФОТО)

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.