Культура

Український Шекспір. У Франківську вперше пройде новий театральний фестиваль

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У четвер, 13 червня, у франківському драмтеатрі пройшла пресконференція щодо початку Українського Шекспірівського фестивалю в місті.

Цей фестиваль триватиме у Франківську з 17 по 23 червня. Він поєднає вистави українських та іноземних театрів, а також публічні лекції та обговорення зі літераторами та мистецтвознавцями.

фестиваль

Зокрема, до Франківська приїде директор Шекспірівського інституту у Стретфорді-на-Ейвоні Майкл Добсон та професорка шекспірівських студій Ніколетта Чинпоеш.

Сьогодні Шекспір – це такий собі конструктор лего. Його пʼєси – це фактично фольклор, це той пластилін, з якого різні театри формують свої вистави, – каже програмна директорка фестивалю Ірина Чужинова. – Наш Шекспір – український, ми популяризуємо свою культуру, при чому високу культуру, в якій нам багато століть відмовляли. Це проявлення нашої європейської ідентичності.

Мережа Шекспірівських фестивалів існує по всьому світу. До створення такого дійства у Франківську команда театру йшла пʼять років. Вперше франківські актори взяли участь у фестивалі творів Шекспіра у 2017 році у польському Ґданську. Цього року вони знову долучаться до цього фесту. А недавно команда драмтеатру повернулася із такого фестивалю у Румунії.

Ця абсурдна ідея створити у Франківську Шекспірівський фестиваль виникала час від часу. Зараз мені аж трохи страшно, що уже у понеділок він стартує, – каже директор театру Ростислав Держипільський. – Попри війну, мова мистецтва і театру зокрема є надзвичайно вагомою. Скрізь, куди ми їдемо, ми використовуємо цей майданчик, щоб говорити про те, чому все російське вбиває.

Як розповідають у театрі, фестиваль вийшов більш камерним, ніж планували.

Адже через війну до України наважились приїхати не так багато театрів. Втім, свої постановки привезли театри з Молдови, Польщі та Італії. З інших заходів – майстерклас із субтитрування вистав за творами Шекспіра, виставка постерів українського художника Владислава Єрка, публічне інтервʼю із сучасним перекладачем Шекспіра Юрієм Андруховичем.

Для нас Шекспір – це завжди про спротив, наразі – спротив агресії російської федерації, – говорить кураторка науково-освітньої програми Наталія Торкут. – Наш фестиваль зможе обʼєднати спільноту театралів і шекспірознавців. Для нас дуже важливо, що фестиваль підтримують європейські шекспірознавчі спільноти.

Квитки на усі вистави можна купити онлайн. Вхід на більшість публічних заходів буде вільний.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.