Культура

Українські народні казки, про які ви не чули

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Українська культура створила чимало чудових речей, серед яких чільне місце посідає народна казка. Чомусь багато хто, говорячи про українську народну казку, згадує казки “Колобок”, “Курочка ряба”, “Котик і півник”…

Але ж ними український фольклор не обмежується. Хочемо запропонувати вашій увазі кілька казок, про які ви, швидше за все, не знаєте. Знайти їх та ще сотні українських народних казок можна на портал “Дерево казок” за посиланням: https://derevo-kazok.org/ukrayinski-narodni-kazki/

Як пан по-німецькому балакав

Один пан зібрався на гостину до своєї тещі та захотів її вразити. Для цього намовив свого слугу, що він, нібито, німецькою буде розмовляти, а слуга буде перекладати. Та не так сталося, як гадалося. Слуга перекладав, як умів, але нічого доброго для пана з того не вийшло.

Піп-ворожбит

У цій українській народній казці розповідається про бідного попа, який вирішив ворожінням заробити трохи грошей. Аж якось його покликали наворожити багатому панову, у якого вкрали коней. Як то усе було та що з того вийшло читайте у казці “Піп-ворожбит”.

Як святі сметану їли

В одного попа працював наймит Іван. Піп видався нівроку жадібним, а тому намита годував погано. Іван терпів-терпів, аж вигадав, як йому провчити господаря. А допомогли йому в тому святі з церкви. Принаймні, так думав сам піп. А як воно було насправді, Ви можете дізнатися в українській народній казці “Як святі сметану їли”.

Дотепний жарт

До одного багатія прийшов бідний сусід позичити трохи жита, щоб засіяти поле. Той не дав, мовляв, сусід потім довго буде віддавати позичене. Бідняка це обурило, а тому побилися вони об заклад – кого піп краще пригощатиме, той і переможе. Гадаєте переміг багач? Та не тут і було… Проте, як воно усе відбувалося, можна прочитати у казці “Дотепний жарт”.

Як дядько чорта дурив та діжку грошей від нього здобув

Якось чорт захотів позмагатися зі звичайним чоловіком. Спочатку вони бігали наввипередки. Потім, хто кого переборе. Далі, хто кого передряпає, переколе, пересвище. Закінчилося тим, що чорт заледве живий втік від чоловіка. Гадаєте, як то все вдалося зробити звичайній людині? Завдяки власній голові на плечах та розумові, що в ній.

На правах промо

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.