Відео Культура

Ukraїner зняв сюжети про святкування Маланки на Косівщині й Коломийщині

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Відеоісторії, лонгріди, подкасти, фотовиставки та книги про Україну. Матеріали такого різного формату об’єднав проєкт Богдана Логвиненка під назвою «Ukraїner».

За п’ять років до створення матеріалів долучилося близько шестисот волонтерів. 2022-й команда теж розпочала зі зйомок. Документальні фільми знімали також на Косівщині та Коломийщині, пише Репортер.

Традиції святкування Маланки волонтери Ukraїner спостерігали у різних куточках України. В супроводі Богдана Логвиненка знімальна група завітала в село Пістинь на Косівщині. Ще дві команди поїхали в Белелую Коломийського району, інша – в Іспасі Вижницького району.

Експедиції тривають три дні. На Косівщині команда не вперше, вже робили матеріал про Космацьку Маланку.

“Основне правило Маланки у карпатському селі Пістинь — аби не впізнали того, хто ховається під маскою. Місцеві маланкарі перебираються так, щоб ніхто не впізнав одне одного, навмисне змінюють голоси та усю ніч ходять по хатах, бешкетуючи й роблячи часом серйозні збитки господарям”, – пишуть на сторінці проєкту.

А родзинка Маланки в селі Белелуя — костюми Ведмедів вагою майже 30 кілограмів. Кожен костюм місцеві майстри роблять вручну з трьохсот солом’яних джгутів — перевесел. Ведмеді, Чорти, Смерть та інші персонажі з трьох різних кутів села сходяться на стадіоні, де влаштовують «борінку», змагаючись між собою.

Невдовзі вийде документальний фільм про традиції святкування Маланки.

Більше дивіться у сюжеті телеканалу НТК.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.