Культура

У Києві відкрили виставку Станіслава Вінценза, яка потім поїде до Криворівні (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У Києві відбулася презентація виставки «Діалог про долю і душу. Станіслав Вінценз (1888-1971)».

Виставка присвячена Станіславу Вінцензу – видатному письменнику, філософу польського походження, автору книги «На високій полонині» – єдиного українського епосу про гуцулів, пише “Репортер”.

«У цьому творі вперше зібрані усі легенди, міфи і перекази історії Гуцульщини. Ніхто так не описав Гуцульщину як Вінценз, – каже народний депутат Микола Княжицький. – І коли він тікав у 1940 році через гори від радянської окупації – єдине, що він взяв з собою, це рукопис про життя гуцулів, який він продовжив писати вже в еміграції. І нам дуже приємно відкривати цю виставку сьогодні спільно з представниками польського Сейму, членами групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща».

Захід відвідали Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, віце-маршалок Сейму Беата Мазурек, а також інші члени польсько-української групи Сенату та Сейму Республіки Польща.

Літературознавець, викладач Інституту польської філологїі Вроцлавського університету Ян Анджей Хороший розповів, що в Польщі виставку презентували ще у 2014 році. Експозиція являє собою біографічну розповідь про Вінценза на тлі краєвидів Гуцульщини.

Її створили на основі документів та фотографій з сімейних архівів родини Вінценза, італійського фотографа Лідіо Чіпріані, а також різних фондів бібліотек і музеїв.

«Вінценз був закоханий у Гуцульщину і вважав людей, які мешкають тут, людьми приреченими на свободу. В незалежності від їхньої національності, він усіх називав побратимами», – сказав Ян Хороший.

Після презентації у Верховній Раді України виставка подорожуватиме Україною від Києва до села Криворівня Верховинського району. У Криворівні вона експонуватиметься на постійній основі.

Виставка про Станіслава Вінценза стане першою «цеглинкою» у створенні Центру міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценза. Центр мають відкрити у Криворівні у 2020 році.

З українського боку захід організований ГО «Всеукраїнський демократичний форум» за сприяння Комітету з питань культури і духовності.  З польського –  Інститутом польської філологїі Вроцлавського університету.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні.
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.