Культура

У Карпатах завершують зйомки документального фільму про місцевих волонтерів

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У Карпатах завершують зйомки документального фільму “Справжні” про людей, які стали волонтерами під час повномасштабної війни.

Автором фільму є режисер та музикант Дмитро Ципердюк, повідомляє пресслужба проєкту.

У Карпатах завершують зйомки документального фільму про місцевих волонтерів

Карпатський волонтерський центр, який об’єднав ініціативи небайдужих мешканців регіону та вимушено переселених людей, від перших днів повномасштабного вторгнення і досі, працює на допомогу – як тим, хто вимушений був під обстрілами покидати власні домівки, так і тим, хто став на захист і тримає фронт. Його співзасновник і керівник та ідейний натхненник стрічки – Андрій Мартищук, бізнесмен, співвласник котеджного містечка Skogur у селищі Яблуниця. 

День, коли по всій Україні пролунали перші вибухи, Андрій Мартищук пам’ятає як сьогодні. Запевняє, часу на зволікання не було, і розуміння, чим може бути корисним, з’явилося відразу.

У ніч з 23 на 24 лютого ми з сім’єю вилетіли на заздалегідь запланований відпочинок на море, – каже Андрій Мартищук. – Як потім виявилося, це був останній рейс з України. Приземлившись і побачивши в новинах, що почалася війна, я одразу почав шукати шлях повернення додому. Щоправда, зробити це було непросто, дорога зайняла декілька днів. На шляху додому я зв’язався з братом та друзями в Польщі і попросив у максимальній кількості скуповувати усе, що може бути корисним військовим на фронті – амуніцію, ліхтарі, форму, тепловізори, бронежилети, шоломи та інше. І першого березня ми перетнули український кордон на мікроавтобусі, вщент заповненому першою допомогою.

На той момент допомоги потребували не лише військові. У регіоні назрівала вкрай непроста ситуація з розміщенням вимушено переселених. Тож, обʼєднавши зусилля з керівництвом територіальних громад, почалося переобладнання шкіл, дитсадків, лісництв, закинутих будинків під тимчасові поселення для ВПО.

Герої фільму – звичайні люди

Героями кінострічки стали звичайні прикарпатці та гості регіону, які, самі цього не усвідомлюючи, спромоглися на надзвичайні вчинки.

Усі історії у нашій кінокартині – унікальні, – каже режисер Денис Воробйов. – Одна з героїнь разом зі своїм чоловіком у літній кухні вдома за час війни заготувала близько 14 тисяч банок тушонки. А ще пошила біля тисячі пар шкарпеток для українських захисників. І це все абсолютно безкорисливо. Або ж чоловік, який за день чи два зміг зібрати кошти на півтора десятка квадроциклів і відправити їх на передову. Ви уявляєте, яка мотивація у цих людей?

Наразі спільно з однодумцями,  волонтери ініціювали великий збір коштів на квадроцикли для бойових медиків з ціллю забезпечити швидку евакуацію поранених бійців з поля бою. Назвали збір символічно «Від нуля до життя». Уже вдалося зібрати близько двох мільйонів гривень. Однак, ціль значно серйозніша – волонтери мають намір придбати пів сотні одиниць техніки для фронту. Насамперед хочуть придбати квадроцикли для роти евакуації 93-ї бригади «Холодний Яр». 

Читайте: Далі – Голлівуд. Як 17-річний Олександр Василів із села на Богородчанщині знімає фільми з тисячами переглядів

Прем’єру кінокартини «Справжні» можна очікувати уже на початку осені. Наразі творці документалки працюють над її художнім оформленням.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.