Культура

У Франківську звучали «#Голоси» письменників та поетів, які зараз на війні

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

«#Голоси. Антологія військових письменників» вийшла у кінці минулого року та об’єднала 30 авторів. Це поети та письменників, які зараз на війні чи воювали з 2014 року. Також у книзі є тексти волонтерів.

Антологію 14 березня презентували в Івано-Франківську. Спершу в обласній бібліотеці, а потім – у мистецькому просторі «Ваґабундо», пише Репортер.

У Франківську звучали «#Голоси» письменників та поетів, які зараз на війні

Про книгу розповідали директорка і співзасновниця Форуму військових письменників Тетяна Пилипець, воїн та письменник Влад Якушев, а також військовий журналіст і поет Володимир Скоростецький. Обидва автори також є співзасновники форуму.

Форум військових письменників заснували шість років тому у Львові.

За словами Тетяни Пилипець, його створили як відповідь книжковому форуму «Арсенал». Адже, коли військові автори хотіли взяти участь в «Арсеналі», то для них не було окремого павільйону, й організатори обіцяли десь розсадити по інших авторах.

Тому вирішили створити своє. І цьогоріч вже вшосте форум буде у Львові 9-12 травня.

Антологія, яку презентували львів’яни, якраз об’єднала авторів – учасників цього форуму.

У Франківську звучали «#Голоси» письменників та поетів, які зараз на війні

У якийсь момент побачили, що творчі голоси тихли, а деколи й зникали, – розказує Тетяна Пилипець. – Наприклад, голоси нашого прекрасного побратима Максима Петренка. Він залишив після себе лише одну книгу «Спокійної ночі». Він був таким взірцем справжнього військового автора, спостерігача, філософа, інтелектуала. Його шукали дуже довго, за ДНК впізнали аж в листопаді минулого року. Аби голоси тих, хто живий і бореться, були більш видимими, вирішили зробити такий проєкт.

Спершу волонтери начитували вірші, уривки прози чи просто пости з фейсбуку військових авторів. Це викладали у соцмережі #Голоси. Потім вирішили видати їх ще й на папері.

За словами Тетяни Пилипець, Франківщина дуже важлива, адже в антології є голоси франківця Назара Розлуцького та калушанина Іллі Тітка.

Читайте до теми: Формула крові. Калушанин Ілля Тітко написав книгу про війну, аби вона допомогла ще комусь (ФОТО)

Що важливо в цій книзі, що голоси стануть для вас рідними, і ви точно знайдете свого автора, а може й не одного, – каже Тетяна Пилипець.

За словами одного з авторів антології Влада Якушева, часто говорять, мовляв, про війну треба писати, коли пройде час, коли емоції вляжуться.

Насправді так не є, – вважає Якушев. – Попри всі несприятливі умови, форум військових письменників існує і він робить свою велику корисну справу – доносить до людей правду про цю війну, про людей, які захищають нашу країну.

Читайте також: Хто такий «Мобілізяка», франківцям розказував офіцер-морпіх, письменник Влад Якушев

Влад Якушев є автором «найбільш нещасливої» книжки, як жартують товариші. Книга «Мобілізяка» вийшла напередодні повномасштабного вторгнення – 23 лютого 2022 року. Також він є автором найтовстішої книги про війну – «Карателі».

У Франківську звучали «#Голоси» письменників та поетів, які зараз на війні

Під час презентації військовий журналіст Володимир Скоростецький читав свої вірші.

За словами військового, він уже 29 рік носить форму. У своїй роботі дотримується певних професійних стандартів до журналістського матеріалу з передової. Але є емоції які просто не вміщаються в межі того репортажу чи інтерв’ю. І ті емоції потім стають віршами й допомагають, як каже, змащувати коліщатка в голові.

Авторка: Світлана Лелик

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.