Культура Фото

У Франківську відкрили Дні українського кіно, – презентували фільм “Позивний “Бандерас” (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У середу, 17 жовтня, у кінотеатрі “Люм’єр” представили новий український фільм “Позивний “Бандерас”.

Кінострічка відкрила Дні українського кіно, які пройдуть в “Люм’єрі” з 17 по 24 жовтня. На відкриття кінофестивалю приїхав міністр культури України Євген Нищук.

“Складно робити фільм, події якого відбуваються тут і зараз. Дякую режисеру, це велика сміливість, бо багато бійців можуть сказати свою думку, як все відбувалося, – каже Євген Нищук. – Цей фільм побачать на Сході. Важливо, щоб цей фільм показали і там, де немає кінотеатрів чи телебачення, щоб вони побачили правду”.

Цьогорічний кінофестиваль “Дні українського кіно” приурочений до століття української революції. Він відбувається вже вдруге.

“Минулого року ми провели Дні українського кіно у Верховині, де навіть немає сучасного кінотеатру. Ми показуваали фільм в актовій залі школи. На відкритті показували фільм “Кіборги”. Треба було бачити очі глядачів, які дивилися наш український фільм, згадували якісь свої історії”, – каже Ігор Пасічняк, заступник голови Івано-Франківської ОДА.

Дія фільму розгортається восени 2014 року у зоні АТО. Головний герой фільму, український розвідник Андрій Саєнко, опиняється у рідному селі, де його вважають зрадником. Режисер фільму – український режисер грузинського походження Заза Буадзе, якого глядачі знають по фільму “Червоний”.

“Ми зробили цей фільм в першу чергу для українського глядача. Він про війну, але й про людські стосунки – любов, дружбу, – каже Заза Буадзе. – Українське кіно – це величезна праця. Але головне відбувається, коли фільм зустрічається з глядачем. Я дуже сподіваюся, що сьогодні франківський глядач відчує те, що ми хотіли в нього вкласти”.

За його словами, кіно знімали в Одеській та Херсонській областях. Вся техніка у фільмі справжня, з фронту. Бюджет кінострічки – 40 млн грн, половину фінансували з держбюджету.

За словами представників знімальної групи, українські фільми – не гірші, ніж голлівудські, але потрібно їх популяризувати серед населення.

“Спочатку було мало українських фільмів, але ми все одно брали їх у прокат, хоч вони збирали менше грошей, ніж американські стрічки. З кожним роком українські фільми мають касовий збір у нашому кінотеатрі на рівні зі закордонними”, – каже Лідія Шкрібляк, директор театру кіно “Люм’єр”.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні.
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.