Культура

У Франківську ветерани АТО та волонтери покажуть виставу за Шекспіром

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У четвер, 13 червня, у Франківському драмтеатрі відбулася прес-конференція організаторів “Проекту W” (Veterans, Volunteers and William) – першого в Україні театру ветеранів та волонтерів АТО – ООС.

Вони покажуть у Франківську виставу “12 ніч, або Що захочете”, пише “Репортер“.

“Кожна прем’єра у нас унікальна, – говорить Держипільський. – це перша спроба в Україні створення ветеранського театру. Комедія «12 ніч» Вільяма Шекспіра – англійською мовою”.

Каже, минулого року познайомилися з отцем Сергієм і ветеран АТО Ігор Касьян запропонував спробувати поставити виставу за участі ветеранів. Ростислав Держипільський погодився, взявся за постановку Олексій Гнатковський.

“29-30 травня у Києві вже відбулася прем’єра. Вже потім я дізнався, що Ігор Касьян обійшов купу театральних інституцій і всі йому відмовили, – каже Держипільський. – Ну а ми не гукаємо легких шляхів, тому погодилися. І результат вийшов неймовірний. Подекуди ветерани грають краще за професійних акторів”.

На початку вистави кожен з акторів-ветеранів розповідає про себе і мотивацію участі в цій виставі.

«Ці круті воїни раптом стають дітьми і проживають цю виставу та свої власні переживання. Вже на другій виставі я зрозумів, що англійська мова допомогла їм розкритися, бо не було страху, що їх не зрозуміють», – додає Держипільський.

Олексій Гнатковський розповідає, що до цього майже нереального проекту долучилося багато людей, аби він став реальним. Наприклад, Олександр Кришталь, художник по світлу в театрі Франка, склав партитуру – світлове і музичне рішення. Світлана Яворська рік з ветеранами займалася англійською мовою.

«Ми навмисне взяли тему про любов, а не про війну. Але і в цій виставі ми говоримо про те, що нині відбувається в країні. І перемогти має любов», – говорить Олексій Гнатковський.

Кажуть, хоч вистава англійською, все зрозуміло без перекладу. Крім того, будуть титри з перекладом.

Прем’єра вистави “12 ніч, або Що захочете” відбудеться на сцені Франківського драмтеатру 21 червня о 18:00.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні.
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.