Культура

У Франківську презентували поштівки від Ігоря Панчишина (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У четвер, 4 травня, до Дня міста в Івано-Франківську презентували набір поштівок архітектора-реставратора, художника, Ігоря Панчишина. Презентація відбулась у книгарні видавництва «Лілея-НВ», яке й видало поштівки, повідомляє Репортер.

У наборі – 13 поштівок Івано-Франківська, фото виразних деталей міста, що роблять його особливим. Видавці радять спершу відшукати їх у міському просторі, а вже потім перевірити себе на зворотньому боці картки. Поштівки вже можна придбати у книгарні на «стометрівці» (Незалежності, 18) та онлайн. Набір коштує 100 грн.

набір поштівок новини Прикарпаття

Ігор Панчишин. Фото Ростислава Шпука

Ігор Панчишин – відомий у Франківську художник, архітектор. Свого часу був керівником міського відділу з охорони культурної спадщини, а раніше – одним з ініціаторів бієнале «Імпреза» та засновником міського Центру сучасного мистецтва (ЦСМ).

Крім того, Панчишин є учасником історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто», яке активно працює з травня 2007 року. Тоді до його складу увійшли дев’ять людей: історики Зеновій Федунків та Іван Монолатій, краєзнавці Михайло Головатий та Іван Бондарев, архітектори Зеновій Соколовський та Ігор Панчишин, археолог Василь Романець, колекціонер Зеновій Жеребецький і видавець Василь Іваночко.

Читайте: Завзяті неформали. Франківське історико-краєзнавче об’єднання “Моє місто” святкує 10 років

набір поштівок новини Франківська

На сьогодні лише видавничим результатом роботи «Мого міста» та «Лілеї-НВ» є понад 50 видань з історії Станиславова-Івано-Франківська.

Найсвіжіші – нинішні поштівки від Панчишина.

Ця збірочка фотографій є невеликою дещицею в майбутній новій сторінці діяльності «Мого міста», – каже Ігор Панчишин. – Франківськ призвичаїлось бачити у привабливих, підкреслено туристичних фото. Але наше місто є набагато насиченішим – навіть цілком випадковими, несподіваними ракурсами, які лише підтверджують його нестандартну фотогенічність. Саме цю його особливість ми й намагалися передати у збірці.

набір поштівок новини Івано-Франківська до Дня міста

За словами видавця Василя Іваночка, таким способом «Моє місто» і «Лілея НВ» хотіли зробити Франківську подарунок до Дня міста. Ідею саме щодо набору поштівок подав Зеновій Жеребецький.

Бо Панчишин ходить і постійно в місті щось фотографує. І то в нього не просто будинки, вулиці, а специфічні такі фотографії, достатньо цікаві, – каже Василь Іваночко. – Він приніс фото, ми відібрали, разом узгодили та й видали. А ще говорили про те, що пасувало б зробити альбом. Адже у Панчишина дуже багато цікавих фото, шкода, якщо воно пропаде. Тим більше, що ми колись робили альбом листівок Жеребецького. Але вони вже закінчились, і чогось такого подарункового про місто наразі немає. Тож нині думаємо, як би зробити парадний авангардовий альбом про Франківськ.

Своєрідну передмову до набору поштівок від Ігоря Панчишина написав історик Іван Монолатій. І невеликий витяг звідти виглядає дуже органічною рецензією-запрошенням.

Бо є там і про Франківськ, і про автора:

Це – місто кількох магістратів, чорних хлопців. скараних тут на смерть, місто мармуляди з пожежою у кармі, місто сецесії і конструктивізму, примітиву i брутальности.

Місто красного письменства і до- і після Імпрезної штуки. Місто панів – з Німецької колонії, з Гетьманських валів, а ще Княгининів, Вовчинців, Бистриць довкола.

Місто доброго смаку і добрих знайомців.

Місто Панчишина – містянина з діда-прадіда, улюбленця богеми, бонвівана, комівояжера, хресного батька Імпрези, а ще любителя добрих наїдків. Йому пасують віденський вальс, костюмовані балі, традиції і звичаї бути родичем князів та імператорів. Йому пасують толерантність i алярмові коханки з Парижа, фраєрські витребеньки і порція руму під дві гальби пива. Бо він – місцева знаменитість, знана по америках і гішпаніях, і не тільки там… Він не хоче сідати у потяг, щоби навічно заїхати до Відня, Будапешта чи Бухареста, бо він справжній. Як і його погляд на все довколішне, часами зовсім незнане славним отцям і матерям міста, що нині i пишається ім’ям Каменяра, натякаючи на таємничий сенс власного буття.

Тож, гайда, до Панчишина!

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.