Культура

У Франківську презентували новий український фільм «Памфір»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

 У понеділок, 20 березня, в кінотеатрі «Люм‘єр» відбувся допрем‘єрний показ фільму «Памфір».

«Памфір» – це дебютний фільм Дмитра Сухолиткого-Собчука. Дія відбувається на Буковині, під час святкування Маланки. Головний герой – Памфір – стикається з випробуваннями заради захисту своєї сім‘ї. Зйомки проходили, серед іншого, і на Прикарпатті.

Хотілося зробити історію про регіон, близький до прикордоння, до місцевості, де перетинаються мультикультурні простори, – каже режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук. – Я сформувався у Чернівцях, там отримав першу освіту. А все дитинство провів у Снятинському районі. Там я зняв свою дипломну роботу.

Більшість акторів, задіяних у фільмі, – з заходу України. Це було важливим для автентичності фільму, каже режисер.

Читайте: Печиво на Майзлях. Як парафіянки церкви у Франківську допомагають збирати гроші на ЗСУ (ФОТО, ВІДЕО)

Для мене було важливо, щоб актори знали це середовище. Також важливим було мовне питання. Але, наприклад, у фільмі грає Олена Хохлаткіна з Херсона. Для мене важливою було також наявність музичного слуху, бо тоді актори зможуть оволодіти діалектом.

Головну роль у фільмі зіграв Олександр Яцентюк. І тут йому навіть довелося набрати немалу вагу. За його словами, до підготовки він важив 86 кг, а під час зйомок – понад 100.

За словами режисера, фільм дорослий, зрілий, тож для перегляду з дітьми не підходить. Прем‘єра картини відбулась на Каннському фестивалі минулого року. Його показали уже в близько 20 країнах світу.

За кордоном люди вражені українським колоритом, свідомим гумором, – розповідає акторка Соломія Кирилова. – Також операторська робота вже здобула нагороду на фестивалі в Лондоні. Тож вражає і красива картинка.

Дебютом «Памфір» став і для Станіслава Потяка з Яворова.

Моя мама займається ліжникарством, – говорить Станіслав Потяк. – Одного разу до нас приїхала сценаристка і сказала, що для нового фільму шукають акторів. Я записав кілька відео, й мене запросили у Верховину, в щось на зразок акторського табору. Там нас навчали, як грати в кіно.

Франківці зможуть побачити стрічку в кінотеатрах з 23 березня.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.