Культура

У Франківську буде ще три патріотичні мурали. Що не так із малюнками на пам’ятках?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Міський голова Франківська Руслан Марцінків анонсував створення трьох патріотичних муралів у центрі міста. Зокрема один – на торці пам’ятки на вулиці Коновальця вже закінчують. Ще два мурали планують нанести на будинки на вул. Січових Стрільців, 15 та Любомира Гузара, 9а. 

На новину про патріотичні мурали на стінах пам’яток архітектури відреагували неоднозначно. Навіть на сторінці Марцінківа, де звично багато схвальних коментарів, люди просять міського голову зупинитися. Що не так новими патріотичними муралами, розбирався Репортер.

Патріотичні мурали Івано-Франківськ

Мурали з утеплення

Завдяки муралам одночасно робимо дві добрі справи: приводимо у належний вигляд фасади, що потребували ремонту і залишимо на стінах частинку історії героїчного спротиву українців! – повідомив Руслан Марцінків.

Це речення потребує уточнення – відремонтує місто не фасади пам’яток, які й справді потребують ремонту, а торцеві стіни. Ніби теж незле. Але фасад як сипався, так і сиплеться далі. А на контрасті з побіленим і розмальованим торцем картина навіть сумніша.

Мурали розмістять на будинках в центрі міста

Інший бік питання – це те, що будь-які роботи з пам’ятками архітектури мали б мати відповідний фаховий супровід і погоджуватися у відділі охорони культурної спадщини. Втім, начальник відділу Володимир Ідак каже, з ним нічого не погоджували, ескізів він не бачив і де будуть мурали – не знає. А те, що бічні стіни утеплили й побілили – то навіть добре.

Конкретно за ці будинки не знаю, не в курсі справи. Але торці там були в поганому стані. Пригадуєте, на Січових Стрільців, 15 шматок штукатурки навіть впав на дашок магазину, який знаходиться в підвалі, – говорить Володимир Ідак. – А які ескізи, я не знаю. Єдина пропозиція у мене на розгляді – це для будинку на Чорновола, 25. Там має бути атлант з кулею. Це, як на мене, трохи не в тему. Така річ фасаду не може нашкодити, але сам сюжет має бути доречним.

Не дотягли до мільйона

Роботи з утеплення і пофарбування фасадів замовило КП “Комфортний дім” у ФОП Дідика Ярослава Михайловича. На онлайн-платформі державних закупівель Prozorro зареєстровані три договори.

18 жовтня це КП підписало  договір про частковий поточний ремонт фасаду житлового будинку №16 по вул. Коновальця з  ФОП Дідик на 177 041,43 грн. А 20 жовтня КП “Комфортний дім” підписало ще два договори:

  • на частковий поточний ремонт фасаду житлового будинку №15 по вул. Січових Стрільців, 15  на суму  243 838,58 грн
  • на частковий поточний ремонт фасаду житлового будинку №9а, по вул. Любомира Гузара на суму  448 513,96 грн.

В сумі лише за утеплення і ремонт трьох бічних стін – 869 393,97 грн. Щодо вартості художніх робіт, то поки нічого не зрозуміло. Очільник КП “Комфортний дім” Василь Скиданчук каже, що його підприємство лише займається ремонтом і надає риштування для художника. Але далі – то питання до Михайла Смушака, заступника міського голови.

Аби намалювати мурали, бічні стіни утеплили і помалювали

Ми не обирали будинки, бо гроші бюджетні. Ці торці були в жахливому стані. Але стіна мала бути ще й видна. Це була пропозиція Смушака. І в принципі мурали – ідея міського голови, – говорить Василь Скиданчук. – Ми утеплили, помалювали фарбою і залишили риштування під художника. Хто малює, я не знаю. Я людина не творча.

Натомість Михайло Смушак розповів телефоном лише те, що обраний тільки один малюнок, а щодо інших рішення ще немає. А з питаннями про роботи на будинках порадив звернутися до КП “Комфортний дім”.

Один із запланованих муралів – на вулиці Коновальця, вже малює франківський художник Роман Бончук. Настінні малюнки його авторства вже є на Бельведерській (Іван Франко та намальований фасад) та Мазепи (герой Небесної сотні Роман Гурик). Одним його витвори подобаються, іншим – ні. Але зараз не про це. Як і чому обрали Романа Бончука цього разу комунальники не зізнаються.

Поки оприлюднили лише два ескізи, один з яких вже є на стіні будинку на Коновальця. Як виглядає третій ескіз, який задумали нанести на стінах франківських пам’яток, поки незрозуміло.

Мурали – проблема смаку та етики

Художник Ярема Стецик, який долучився до малювання козака на вулиці Коновальця якраз навпроти малюнку Бончука, каже, питання щодо нових патріотичних муралів непросте, але про нього точно варто говорити.

Я не маю навіть якогось протесту зараз. Комусь це зле, а хтось тільки такого й хоче. Люди мають дозріти до того, що добре, а що погано і чому.  Ми маємо багато закладів освіти, але до смаку вони не приводять. Я тут в першу чергу бачу проблему саме в смаку, в етиці. А не в малюванні. Я би робив по-іншому, – говорить Ярема Стецик. – Ті люди, які це пришвидшували в часі, то їм це на повному серйозі окей. Років 10-15 цей мурал тепер точно буде. Та хата швидше завалиться.

Каже, у випадку з муралом з козаком спочатку було зображення. І це теж була ініціатива мера – перенести малюнок франківця Ярослава Шкрібляка на фасад. Мурал відкрили у Франківську на день міста.

Художник працював над малюнком з початку повномасштабного вторгнення. На створення композиції знадобилося три тижні. З того часу він надав вже понад 15 дозволів на його використання.

Тут було не так, що є фасад і треба щось намалювати. Якраз навпаки. Було цінне зображення і ми думали, як правильно його припасувати. Тому воно більш менш-вдало і вийшло. Мого почерку там немає. Я тільки виконавець. І тут добре було б спершу брати знакові ескізи, яких за останній рік маємо вже сотні. Малюнки зараз навіть крутіші ніж пісні. Є пару художників, які роблять геніальні речі, – розповідає Ярема Стецик.

Сумнівна концепція і російський слід

Культурна менеджерка та співзасновниця галереї “Асортиментна кімната” Альона Каравай переконана, важливо розуміти, які картинки й куди тулити. Бо мурал – це надовго. Тож він має бути актуальним, має виглядати доречно і цікаво не тільки сьогодні, але й через три-чотири роки. А не бути просто мемом з інтернету.

Найбільше її вразив ескізу муралу, який планують розмістити на торці будинку на Січових Стрільців, 15.  Адже малюнок перекликається з картиною Анрі Матісса – “Танець”, яка створена на замовлення московського приватного колекціонера. І картина знаходиться в ермітажі в Санкт-Петербургу.

Це величезна частина російської культури. І тепер туди поміщають військових. А те, що це -українські військові, можна дізнатися лише за прапором України, який чомусь – на Гренландії, – говорить Альона Каравай. – Вони танцюють по планеті. Якби не було українського прапора, я б подумала, що це російська пропаганда про те, що “ми зараз захопимо всю планету”. Чому вони на планеті? Чи нам треба щось, крім наших територій? Мені здається, там стільки абсолютно неправильних посилів і окремі моменти настільки імперіалістичні, що російський прапор був би там зрозумілішим. Для мене цей малюнок непатріотичний. Єдине, що там патріотичного – український прапор. Дописати «Доброго вечора, ми з України», це вже так затягано. І чого воно з Матіссом і планетою? Ці елементи не працюють один з одним. Два з них точно не про українськість. І на це ще накладається дуже погане візуальне виконання. 

Каже, аби уникнути таких неоднозначних ситуацій, варто питати у професіоналів, які цим займаються, і не працювати лише з одним підрядником. Можна питати думки  й самих франківців, зокрема робити опитування тих, хто живе в будинку, де планують робити мурал, та довкола.

Не варто орієнтуватися на свій смак, тим більше вже є стільки випадків, які свідчать, що цей смак – недосконалий. Якщо мурал наноситься на історичну пам’ятку, я б багато разів запитала себе, чи треба це робити. Є достатньо поверхонь новобудов, індустріальних приміщень, які не несуть архітектурної цінності. Навіщо ще робити на будинках, які несуть архітектурну цінність? Тим більше у Франківську вже було стільки випадків знищення архітектурної спадщини. В тому ж центрі є повно поверхонь, які важко зіпсувати. Навіщо це робити на пам’ятках? – додає Альона Каравай.

Муралу не буде

У четвер, 10 листопада, міський голова Руслан Марцінків повідомив “Репортеру”, що все ж муралу на Січових Стрільців за запропонованим ескізом не буде, бо той викликав найбільше критики.

Ми планували зробити утеплення кількох стін і вирішили заодно і зробити мурали. У нас був попередній досвід мурала на Коновальця. Бончук виявив ініціативу. Смушак відбирав усі ескізи. Це ескізи Романа Бончука. Шевченка він вже домальовує. А того другого з кулькою – не буде, так і напишіть, – говорить Марцінків.

Щодо ескізу третього муралу, то міський голова його не бачив. Тому не знає, що там мало б бути.

Мистецтво одному подобається, іншому – не подобається. Це бачення Бончука. Я не мистецтвознавець. Шевченко з джавеліном зайшов, мені – нормально, – додає міський голова.

Мурали у Франківську не вперше викликають обурення. Варто лише згадати крик довкола фестивалю Порто Франко. Тоді, до речі, теж зазіхнули на історичні будівлі в центрі міста. Хвиля обурення спершу вийшла не всеукраїнський рівень, але потім все вгомонилося. Малюнки на стінах залишилися.

Достатньо в нас і патріотичних муралів різного масштабу і розмірів. Чи варто робити ще? Мабуть, так. Але точно не на пам‘ятках і однозначно не поспіхом.  Аби потім не було соромно і не зручно. І навіть в цій ініціативі ще є можливість врятувати ситуацію. Було б бажання чути і робити висновки.

Авторка: Ольга Суровська

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.