Культура Фото

У Джурові відкрили громадський простір і зіграли «Гуцулку Ксеню» (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У селі Джурів Снятинського району урочисто відкрили громадський простір «Джерело».

До цього приурочили показ знаменитого мюзиклу «Гуцулка Ксеня» від франківського драмтеатру, пише Репортер.  Подія відбулась у рамках проєкту ГО «Молода Просвіта Прикарпаття» за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Усі 600 місць у місцевому Будинку культури були заповнені. Крім перегляду веселої музичної постановки, гостям свята розповіли про новостворений громадський простір “Джерело”, а його учасники ще й заспівали акторам власні коломийки.

«Ця вистава вже рік не сходить з топового рейтингу, вона відображає життя в нашому краї, – розповідає організаторка і керівниця громадського простору Олександра Федорук. – А ще у ній грають актори з Джурова та сусіднього села Попельники: Лілія та Віктор Абрам’юки і Сергій Лазановський. Організувати захід було неважко, бо ми – команда, ми розподіляємо обов’язки і нам легко працюється разом».

Сергій Лазановський, виконавець ролі коханого Ксені, розповідає, що давно так не хвилювався перед виходом на сцену, як у рідному краї.

Була думка, а як сприймуть, а чи сподобається? Та після першого виходу відчув тепло, і все хвилювання як рукою зняло, – каже Лазановський. – Упродовж всієї вистави відчував, як глядач уважно слідкував і переживав всі емоції разом зі мною. Після закінчення – шквал овацій і вигуки «на біс» – це дуже приємно.

За словами Сергія Лазановського, такі події дуже важливо влаштовувати в районах, щоб піднімати український дух, популяризувати культуру і привертати увагу до проблем сіл.

Вистава «Гуцулка Ксеня» – це ще й співпраця сходу і заходу, бо виконавиця головної ролі Валерія Мочарська народилася на Луганщині. Акторка розповідає, що єдина складність була в тому, щоб відтворити гуцульський діалект, але вона має музичний слух, тому все вдалося.

Зіграти гуцулку було не складно, можливо тому, що я дуже люблю гори, була не раз у Карпатах, навіть читала свій монолог про гори прямо на вершині. Я бачила на власні очі те, у що закохана гуцулка Ксеня і цілком поділяю її закоханість, – говорить Валерія Мочарська. – І, до того ж, у моєму дитинстві теж були гори, тільки рожеві – це були терикони, які я і зараз бачу перед очима.

Повторити успіх «Гуцулки Ксені» буде непросто, але в активних джурівчан багато ідей, які незабаром втілять у громадському просторі «Джерело».

Вже у четвер, 29 листопада, проведуть День Подяки: будуть вистава, конкурси і святковий обід. Також планують багато тренінгів і майстер-класів.  

Проєкт “Зміцнюємо громади, об’єднуючи Україну” організовує Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.