Культура

Творці фільму «Кіборги» – люди тижня за версією «Репортера»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

На цьому тижні «Репортер» вирішив відзначити творців фільму «Кіборги». І відзначити справді є за що, бо ж вони змогли показати справжнє обличчя війни. Цей фільм – про народження нової нації, нової країни, нової армії. Його неможливо дивитись без емоцій. Кожен діалог, кожна сцена ніби переносить глядача до зруйнованих терміналів Донецького аеропорту.

У суботу, 2 грудня, в кінотеатрі «Люм’єр» відбувся допрем’єрний показ «Кіборгів». Івано-Франківськ став шостим містом, де фільм показали до його офіційного виходу в прокат. Перед нами були Маріуполь, Запоріжжя, Дніпро, Львів, Тернопіль.

«Кіборгів» знімав режисер Ахтем Сеїтаблаєв. Він відтворює історію однієї ротації на Донецькому летовищі. Сценарій писала Наталія Ворожбит – на основі інтерв’ю з захисниками аеропорту, які після боїв повернулися додому.

У фільмі є п’ятеро головних героїв: «Субота», «Гід», «Серпень», «Мажор», «Старий». Їх зіграли Андрій Ісаєнко, Роман Ясіновський, В’ячеслав Довженко, Макар Тихомиров і Віктор Жданов. За кожним із героїв – реальна історія справжніх захисників аеропорту. Практично кожного дня хтось із «кіборгів» був на знімальному майданчику і допомагав порадами.

Події у фільмі відбуваються у вересні 2014 року. Група військових уперше приїжджає до Донецького аеропорту, який на той момент уже чотири місяці захищали українські бійці. Хтось говорить українською, хтось суржиком, хтось російською і в кожного з героїв своя історія. «Мажор» – музикант та син багатіїв, що потайки втік на війну. «Старого» до армії призвав військкомат, «Серпень» – комбат, вчитель історії, якого вдома чекає донечка, «Субота» – контрактник, який воює, бо дав присягу, а «Гід» – просто відчайдушний воїн, як то кажуть, зірвиголова. І хоча у бійців різна мотивація приходу на війну, всі вони зробили свідомий вибір. Це звичайні чоловіки, які бояться, плачуть, радіють, сумують, мають нервові зриви. Вистояти і пройти важкі випробування їм допомагає почуття гумору. І разом із героями на екрані сміються глядачі в залі, забуваючи, що ці люди весь час дивилися в очі смерті.

Вже 7 грудня – офіційна прем’єра фільму. Команда вирішила, що з кожного проданого квитка 5 грн перерахують до фонду «Повернись живим», а звідти гроші розподілять сім’ям загиблих бійців аеропорту.

Загальна вартість стрічки оцінюється в майже 48 млн грн. Та позаяк фільм став одним з переможців VIII конкурсного відбору Держкіно, отримав державну фінансову підтримку в 24 млн грн.

Довідка. Оборона ДАП тривала 242 дні, з 26 травня 2014 року до 20 січня 2015-го. 13 січня 2015 року, після падіння диспетчерської вежі, розпочалася найтрагічніша її сторінка. У повному оточенні українські «кіборги» утримували невелику частину терміналу. Бойовики спочатку намагалися витравити оборонців газом, а 20 січня підірвали перекриття терміналу. В аеропорту загинуло понад 200 українських військових, деякі зникли безвісти і потрапили у полон. 16 січня 2016 року родини загиблих звернулися до президента із вимогою встановити національний День пам’яті «кіборгів».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.