Культура

“Тут добре працюється”. У Франківськ з’їхалися письменники на літературну резиденцію

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В Івано-Франківську протягом червня триває “Літературна резиденція імені Олега Лишеги”.

Вона відбуватиметься у рамках програми “Читай” від “Теплого міста” на Промприладі, пише Репортер.

Олег Лишега, книги

Учасниками резиденції стали публіцист, фотограф з Києва Станіслав Стрілець, перекладачка та редакторка, киянка Ірина Гоял та львів’яни – поет і прозаїк Ростислав Кузик й письменниця Анна Ракова.

Упродовж місяця вони працюватимуть над своїми творами, проводитимуть зустрічі з франківцями та долучатимуться до літературних процесів міста.

Письменники в Івано-Франківську

Зокрема Станіслав Стрілець розповідає, що повномасштабна війна застала його у Маріуполі. Протягом кількох місяців він працював з військовими фотографами відомих міжнародних ЗМІ на гарячих ділянках фронту. Потім почав писати для іноземних медіа про війну – над цими темами працює і зараз. За його словами, Франківськ у цьому дуже допомагає.

Атмосфера спокійного, зеленого, врівноваженого міста дуже йде на користь. Київ і вся ця суєта навпаки заважає, – каже Станіслав Стрілець. – Франківськ – прекрасний фундамент для будь-яких звершень. Щодня я занурююсь у свої записи, продовжую роботу – і маю щастя долучитися до місцевих літературних процесів. Бо в Києві вони всі розфокусовані, там особливого бажання бути їхньою частиною у мене немає.

Це вже не перша літературна резиденція в Івано-Франківську. Зараз програма “Читай” намагається продовжити цю традицію. Особливого контексту додає те, що Франківськ – місто багатьох письменників, зокрема представників “Станіславського феномену”.

Відновити ім’я Лишеги

Резиденція названа на честь Олега Лишеги, українського поета і драматурга родом із Тисмениці. Через це для учасників проєкту вже організовували поїздку в Тисменицю, щоб встановити творчий зв’язок з літератором.

У розмові з франківцями й тисменичанами ми спостерігаємо, що ім’я Олега Лишеги трохи забувається, затирається, – каже координатор програми “Читай” Тарас Малий. – Нам би хотілося, щоб поезія, творчість, думки Лишеги були помітні. Як часто повторюють українські дослідники за кордоном, Олег Лишега є одним із найбільш недопрочитаних і один з найталановитіших українських поетів другої половини ХХ століття.

Міська читальня – простір на Промприладі, за терасою на третьому поверсі. У ній усі відвідувачі можуть читати книги, які зберігаються тут. Також у читальні проходять зустрічі та лекції з письменниками й літературознавцями. Зокрема, заплановані події й з учасниками “Літературної резиденції”.

Міська читальня Промприлад
Міська читальня на Промприладі

До теми: Читання як хобі. Як у Франківську долучитися до книжкового клубу

Крім того, письменники-резиденти мають заплановані зустрічі зі спільнотами переселенців із різних міст, літературні події у драмтеатрі та Urban Space 100, інші мистецькі вечори. Резидентів також всіляко знайомитимуть з сучасним Франківськом.

Франківськ – це місто, співрозмірне з людиною, – каже учасниця резиденції Ірина Гоял. – Воно такого масштабу, що тебе не глушить, на тебе не давить, але водночас тут відбувається багато подій, які тебе надихають і ти маєш змогу їх вільно відвідувати. У великому місті відстані такі величезні, що одну подію треба вписувати у свій розклад. У Франківську навпаки – можна прийти на подію й мати купу сил через пів години піти на ще одну. Тут ти маєш місце для себе.

Події в рамках “Літературної резиденції імені Івана Лишеги” можна відслідковувати на Facebook-сторінці програми “Читай”.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.