Культура

Туризм 100 років тому. У Франківську презентували книгу про курорти Карпат

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В Івано-Франківську, у підземному просторі «Ваґабундо», презентували книгу «Карпати. Коротка історія мандрів» української краєзнавиці та письменниці Ірини Пустиннікової – про туризм 100 років тому.

Ця книга – перша від краєзнавчого журналу «Локальна історія». У ній зібрані історії про 20 місцевостей та курортів Івано-Франківщини, Львівщини, Закарпаття та Буковини столітньої давнини, пише Репортер.

Також у видання увійшло 200 архівних світлин, які ілюструють історії.

Актуальність книги в тому, що за 100 років підходи до туризму практично не змінилися, – розповідає Ірина Пустиннікова. – Ще цікаво те, що ці локації, хоч і розташовані близько, кожна мала свою специфіку. Також, на жаль, часто курорти були обмежені, наприклад, на деякі приїжджали тільки євреї, як наприклад, Яремче, чи поляки, як у Трускавці.

Ірина Пустиннікова – засновниця сайту «Замки та храми України», авторка десятка книг про цікаві місця України та Європи. За її словами, спочатку отримала замовлення від «Локальної історії» на 10 статей про курорти Карпати.

Згодом це переросло у повноцінну книгу. Для написання опрацювала багато архівних матеріалів, туристичних путівників, спогадів людей.

Щоб розвивався туризм, людина має мати, за що доїхати і як доїхати. Кардинально тут допомогла залізниця, – говорить Ірина Пустиннікова. – Такі курорти, як Трускавець, – це скоріше виняток, більшість курортів почали розвиватися саме з розвитком залізниці. Так вийшло, що у книзі я не пишу про радянські часи – хоч у деяких розділах згадується навіть сучасність.

«Локальна історія» зʼявилася у 2013 році, спочатку – як науково-дослідницький проєкт, навколо якого зібралися дослідники та історики. З часом створили глянцевий журнал. В останні роки його тираж вдалося збільшити від 1 до 3 тисяч примірників.

Коли почалася війна, люди масово почали запитувати себе, чому таке сталося – і звернулися до історії. За таких сумних обставин нам вдалося збільшити тираж, – каже Аліна Брода, представниця видання «Локальна історія». – А минулоріч ми отримали декілька пропозицій від видавництв, щоб зробити книгу. Так ми зрозуміли, що можемо самі вирости до видавництва. Зараз у роботі вже є багато книжок.

Серед видань від «Локальної історії» найшвидше побачать світ книги про силу опору українців у концентраційних таборах, про Мюнхенську змову перед Другою світовою війною, документальний роман про емігрантів з Галичини до Центральної Америки та інші.

А серед ідей на майбутнє – книга про туристичне Поділля, яку, скоріш за все, теж напише Ірина Пустиннікова.

У продажі в Івано-Франківську «Карпати. Коротка історія мандрів» буде вже згодом.

Авторка: Ольга Романська

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.