Культура Статті

Тривога під час вистави. Як працюють франківські театри і кінотеатри після сирени

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Як колись сказав Вінстон Черчилль: «Якщо ми економимо на культурі, то за що ми тоді воюємо?». Франківські театри працюють з перших тижнів війни, а від завтра прем’єри виходять і в кінотеатрах.

Все ж тепер наше життя часто перериває звук сирени. Репортер дізнався, що робити, якщо повітряна тривога звучить під час кіносеансу чи вистави.

тривога новини Івано-Франківська

Драмтеатр – у бомбосховищі й на сцені

Франківський драмтеатр відновив роботу ще з початку березня. Тоді актори запустили проєкт «Театр у бомбосховищі». Вистави грали в укритті для місцевих та переселенців, а частину грошей, виручених з квитків, передавали на ЗСУ.

Також з перших днів війни у театрі працює штаб волонтерської допомоги «Рух опору», де збирають допомогу та направляють її в гарячі точки.

А з 27 березня, Міжнародного дня театру, тут відновили вистави на головній сцені. З того часу глядачі можуть знову переглядати улюблені постановки.

Тепер усі вистави розпочинаються о 17:00, враховуючи комендантську годину. Також на кожен показ є безкоштовні місця для переселенців. Для того, щоб відвідати театр безкоштовно, треба заповнити форму, в якій додати документи, що підтверджують статус ВПО.

Сукня свободи. Як франківський бренд Framiore завойовує світ і виховує свідомість (ФОТО)

А коли звучить повітряна тривога, виставу зупиняють.

Перед виставою звучить оголошення про те, як себе поводити та куди іти в разі повітряної тривоги, – говорить помічниця гендиректора Леся Зьола. – Коли звучить сигнал тривоги, усі глядачі разом з акторами й персоналом спускаються в укриття. До них часто приєднуються містяни.

Після відбою тривоги виставу продовжують.

У травні в театрі можна переглянути як класику театр «Солодка Даруся», «Енеїда», «Занадто одружений таксист», так і новіші «Гуцульське весілє» і «Romeo&Juliet».

Ляльки й люди

Франківський обласний театр ляльок імені Марійки Підгірянки також відновив вистави у травні. Дітей від трьох років чекають на постановки «Заздрісний котик», «Дюймовочка», Котигорошко» та інші.

Якщо звучить повітряна тривога, усі глядачі та актори спускаються в укриття театру.

На щастя, таких випадків ще не було, але в театрі є укриття, – каже заступниця директора театру Тетяна Стефінів. – Потім усе на розсуд глядача. Якщо захоче, може далі дивитися виставу, яку актори продовжуватимуть грати після відбою. А якщо захоче забрати гроші за квиток – без проблем.

За словами Тетяни Стефінів, за можливості, театр працюватиме і в літні місяці, без перерви на канікули.

Так само афішу на травень представив франківський «Новий театр». Тут навіть підготували прем’єру – драму «Двері». Усі вистави починаються о 16:00, дитячі – о 14:00.

У разі сигналу повітряної тривоги всі глядачі йдуть в укриття. Після відбою виставу продовжують.

У кіно – знову прем’єри

Українські кінотеатри у перші тижні повномасштабної війни стояли закритими, потім відновили покази старіших фільмів –  як закордонних, так і українських. В Івано-Франківську працював лише «Космос», а «Люм’єр» був закритий.

Втім, минулого тижня з’явилася інформація, що на українські великі екрани повертаються кінопрем’єри – принаймні в тих містах, де є можливість працювати кінотеатрам. Уже з четверга, 12 травня, виходить голлівудський блокбастер «Бетмен», який у світі вже побачили всередині березня. А з 26 травня – третю частину саги з «гарріпоттерівського» світу – «Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора». Він також вийшов в Україні з запізненням – в один місяць. Фільм має вийти у прокат англійською мовою з українськими субтитрами.

А з 16 травня любителі коміксів Marvel зможуть побачити фільм «Доктор Стрендж: мультивсесвітбожевілля».

З нагоди виходу нових фільмів з 12 травня після перерви відкривається кінотеатр «Люм’єр». Тут уже продають квитки на «Бетмена», а також на інші фільми, які уже виходили раніше.

Ми були зачинені, тому що взагалі не було нових фільмів. «Бетмен» – це перший фільм, який студії дають на Україну. Далі плануються ще, – пояснює директорка «Люм’єру» Лідія Шкрібляк.

Якщо сеанс перериває оголошення повітряної тривоги, глядачі можуть спуститися в укриття. Воно є неподалік, біля «Просвіти». Але у театрі готують і своє сховище у підвальному приміщенні.

Зараз ми хочемо отримати висновок від ДСНС і тоді зможемо використовувати наше підвальне приміщення, – каже Лідія Шкрібляк. – Потім, за згодою глядачів, ми даємо їм запрошення на будь-який інший сеанс. Якщо це тільки початок фільму, перші хвилини, ми одразу звітуємо прокатнику й будемо повертати кошти. Але в інших випадках будемо намагатися компенсувати глядачам запрошенням на фільм в інший час.

Читайте: Лідія Шкрібляк: «Сеанс відбудеться у будь-якому разі»

У кінотеатрі «Космос» теж анонсували прем’єри, зокрема «Бетмена». Тут працюють за тим самим принципом: якщо повітряна тривога, сеанс переривається. Потім глядачам дають компенсацію – запрошення на будь-який інший сеанс. Найближче до кінотеатру укриття – у приміщенні «Укртрансгазу».

Авторка: Ольга Романська
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.