Культура Фото

«Театр, де розбиваються серця». Театральний критик Олег Вергеліс презентував у Франківську нову книжку

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У п’ятницю, 23 лютого, на малій сцені франківського драмтеатру відбулася презентація нової книжки столичного театрального критика «Театр, де розбиваються серця».

«Усі книжки Олега Вергеліса – різнопланові. Він завжди знаходить родзинки в робить свої книжки цікавими для будь-якого читача. Нам приємно, що презентація у Франківську – перша в Україні», – говорить керівник Івано–Франківського театру Ростислав Держипільський.

«Це не презентація, це зустріч – з друзями, – говорить Олег Вергеліс. – Років 12 тому, коли я почав працювати в одному з видань, я вирішив створити цикл нарисів про українських акторів. Ці тексти з’являлися щороку в ЗМІ. Та з часом вони старіють, тож їх треба було наповнювати поза часовим сенсом.  І нариси 10 років обростали новими деталями, сюжетами».

Тож до книжки увійшло 12 нарисів про нині покійних акторів. Об’єднали їх під обкладинкою із зображенням Марії Заньковецької – прими українського театру.

Нарис про Заньковецьку називається «Листи Незнайомки». В нарисі використане її особисте листування з Садовським.

«Історію справжнього українського театру треба вивчати не за методичками брехливими радянськими, а за особистими листуваннями, – каже Вергеліс. – Там – трагічна історія життя. Я спробував створити нарис, де поєднав особисте і театральне. Актриса виде сезоні інтуїції, яка передбачала, відчувала і страждала».

До книжки увійшли дванадцять драматичних сюжетів про видатних українських акторів. «Театр, де розбиваються серця» – це авторський погляд на творчі долі у жорстоких лещатах ХХ століття, йдеться у анотації.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.