Культура

Солом’яне Різдво. У Франківську відкрили виставку з унікальними вертепом та іконами (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У вівторок, 19 грудня, у Палаці Потоцьких в Івано-Франківську відкрилася виставка «Солом’яне Різдво».

На ній представили унікальну на Прикарпатті шопку з соломи та солом’яні ікони, пише Репортер.

Солом’яний вертеп створила Жанна Боднаренко, директорка Надвірнянської художньої школи, ще у 2019 році. До виготовлення долучилася її заступниця Наталія Пак, помічник хориста церковного хору Микола Зузанський, а також діти художньої школи.

Унікальність роботи в тому, що це найбільший на Прикарпатті солом’яний вертеп. Найвищий елемент – зірка – має розмір 2,5 м.

У всіх колядках прославляється, що Ісус народився в яслях на сіні. Так виникла ідея. Щороку кількість фігур у вертепі збільшувалася, – розповідає організаторка Ольга Гузік. – Солома – досить крихкий матеріал, потребує постійного догляду, доробків. Для експонування виставки потрібна суха погода, а от вологість може нашкодити роботі.

Для виготовлення вертепу надвірнянські вчителі витратили 400 кілограмів сіна, 20 кілограмів соломи, два 50-метрові мотки ниток.

Як розповідає художниця Ольга Мельник, солома є важливим елементом української культури впродовж століть. Раніше на Різдво не було традиції ставити ялинку. Натомість був дідух і павуки – із соломи.

Образи, використані у шопці, символізують прихід Христа-Спасителя. А у слов’янській культурі солома символізує зміну пір року, – розповідає Ольга Мельник. – Світ бачили цілісним – видимий і невидимий. Після свят дідух спалювали і дим поширювався у простори. Духи поверталися на свої лани. Наші предки у цьому бачили єдність видимого і невидимого світу.

Солом’яну шопку уже виставляли у церквах та школах, але у Франківську вона вперше.

Також на виставці представлені солом’яні ікони авторства Галини Різничук. Вона розповідає, що надихнулася на роботу з соломою вже у зрілому віці, від свого сина. Жінка не має художньої освіти, але завжди гарно малювала.

Перша робота у мене була невміла, але син Василь порадив звернутися до Ольги Солутчик, вона мене підтримала і познайомила з азами аплікацій з соломи. Через пів року я створила три повноформатні ікони, – розповідає Галина Різничук. – Може скластися враження, що я наклала солому і малювала, але це не так. Я накладала солому на контурну основу. Робила так, як підказувало внутрішнє відчуття.

Солому художниця заготовляє сама. Один сніп іде на дві ікони. Загалом у її доробку є до 100 робіт, їх вона створює 23 роки.

Читайте: Народні ювеліри з Косова. Як мосяжники Олег Гаркус і Христина Фарилюк бережуть традиції

Крім релігійних творів, Галина Різничук створює ще й пейзажі та портрети.

Зараз дуже важкий час. Люди моляться до Всевишнього, щоб наші захисники мали сили стримувати ворона. А моя молитва – це створення ікон, – каже художниця. – На одну ікону чи картину у мене йде від місяця до кількох років. Це дуже клопітка робота і потребує певного настрою.

Виставку можна буде переглянути на території Палацу Потоцьких до кінця січня. З часом її доповнять іншими експонатами – павуками та дідухами.

Авторка: Ольга Романська

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.