Культура

Руслан Марцінків: Чим більше якісного українського кіно, тим сильніша Україна

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Спільний проєкт Івано-Франківської міської ради й театру кіно «Люм’єр» «Місяць українського кіно в Івано-Франківську», протягом якого жителі міста зможуть безплатно переглянути в хорошій якості патріотичні кінострічки українського виробництва, розпочався із демонстрації історичної драми «Щедрик». Цю культурницько-патріотичну акцію підтримав міський голова Руслан Марцінків і вона швидко набула популярности в місті. Вже на 30 та 31 січня були призначені додаткові безплатні сеанси «Щедрика» для людей старшого віку.

Руслан Марцінків кіно Щедрик новини Івано-Франківська

На «Щедрика» був аншлаг. Ми навіть не сподівалися цього, але після публікації про безкоштовний показ у нас за півтори години були розібрані всі квитки, — розповіла директорка театру кіно «Люм’єр» Лідія Шкрібляк. — Прийшло сьогодні значно більше людей, ніж ми могли помістити. Попит на фільм «Щедрик» є достатньо високий.

За сюжетом фільму, в окупаційній пастці Другої світової війни опинилися три родини, які жили під одним дахом у старому Станиславові. Українська, єврейська та польська сім’ї однаково відчули на собі жахіття окупаційних режимів як нацистської Німеччини, так і московитського в формі СРСР. Українська родина прийняла до себе дітей, батьки яких стали жертвами окупантів. А діти під час війни виконують популярну пісню композитора Миколи Леонтовича «Щедрик», і ця мелодія стала символом добра.

Читайте Руслан Марцінків: Івано-Франківськ був і буде надійною твердинею незалежности України

У фільмі багато хто з глядачів побачив аналогії до теперішнього часу. За словами іванофранківця Богдана Марчука, цей фільм для нашого міста є дуже знаковою подією.

Я цілий фільм плакала, він перегукується з сучасним подіями. Москаль є невиправний. Цей фільм вартує подивитися всім, щоби зрозуміти, де ми є і хто ми є, — сказала глядачка Марія Муж.

Не випадково дехто прийшов на перегляд кінострічки вдруге.

Але «Щедрик» емоційно зачепив не лише глядачів старшого покоління, а й молодь. «Цікавий фільм, правдива історія… Плакали всі. Дуже сподобалось. І музика, і актори, і гра… Фільм сучасний, думаю, «зайде» всім», — сказав один із студентів для сайту «www.oper-info.if.ua».

Читайте: Місто купить ще 15 автобусів, додамо два маршрути – Марцінків

За словами міського голови Руслана Марцінківа, через неочікуваний ажіотаж домовилися із директоркою театру кіно «Люм’єр» Лідією Шкрібляк про додаткові безкоштовні сеанси «Щедрика» для людей золотого віку в минулі понеділок та вівторок. А далі – щосереди 1, 8 та 15 лютого – в рамках «Місяця українського кіно в Івано-Франківську» пенсіонерам та молоді безкоштовно покажуть воєнний фільм «Черкаси».

Сьогодні українське кіно є дуже популярне — це ми бачимо з кількости бажаючих подивитися його. Українське кіно розвивається, і це є ще один фронт, лише на культурницькому напрямку. І чим більше буде якісного патріотичного українського кіно, тим сильнішою буде Україна, — впевнений Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Автор: Мирослав Стефанців

На правах промо

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.