Культура

Прикарпатське кладовище виграло номінацію “найкраща серія світлин”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Найкращою серією світлин на спецномінації «Єврейська спадщина»стали три знімки Тараса Золотавіна із зображенням єврейського кладовища Делятина Івано-Франківської області.

Журі відзначило не тільки художність робіт, а й детальне документування — завантажено понад 100 світлин кладовища, яке до цього у вікіпроєктах представляло тільки три фотографії користувачки. Про це повідомляє «Вікі любить пам’ятки».

2023 року у межах спецномінації завантажено понад 800 світлин. На цих фотографіях зображено 119 об’єктів, з яких 46 — не охороняються державою. На знімках представлені пам’ятки єврейської спадщини з 20 регіонів України.

Тарас Золотавін вперше взяв участь у конкурсі 2021 року, відзначившись серед учасників-дебютантів, а вже у 2022 році він увійшов до десятки найбільш результативних конкурсантів. Зараз він перебуває на службі в ЗСУ.

Це була одна із подорожей Карпатами. Зазвичай я відвідую гори в цьому регіоні, але також цікавлюся історією і краєзнавством. Десь на одному з інтернет-ресурсів побачив інформацію про кіркут у Делятині (як виявилося потім, зовсім не проілюстрований у Вікіпедії, хоча місце варте того). Тож вирішив виділити один день спеціально для його дослідження. І воно справді того вартувало, – каже Тарас Золотавін.

Читайте також: Прикарпатець Владислав Ониськів на телешоу зіграв на цимбалах “Щедрик” (ВІДЕО)

Журі Марла та Джей прокоментували це фото із серії так:

На цьому знімку зображено одне з небагатьох уцілілих єврейських кладовищ у західній частині України, яке старіє природним шляхом без стороннього втручання. Фото ілюструє типову щільність поховань, які були на цих старих кладовищах, і унікальний стиль різьблення написів і символів (як примітивних, так і більш витончених). Фото демонструє обширність і рідкісність цього незвичайного історичного місця.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.