Афіша Культура

Про медицину та права. Прикарпатців кличуть на фестиваль документального кіно Docudays

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У четвер, 7 жовтня, у підземному переході Ваґабундо» перезентували новий сезон мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays. Фестиваль проходить уже 18 раз.

Цьогорічна тема фестивалю «Повне одужання» присвячена праву людини на здоров’я та тому, як пандемія змінила наше суспільство. Організатори фестивалю на Прикарпатті – ГО «Молода Просвіта» та «Молодіжна організація СТАН», пише Репортер.

«Цього року, як і попереднього, ми зробили значний акцент на заходах, які відбуватимуться у громадах. Туди ми плануємо привезти виставку про права людини, – говорить регіональна координаторка фестивалю Тетяна Пігурська. – Ця виставка допоможе людям краще зрозуміти, що таке права людини, куди їм звертатися, якщо їх права порушуть. Також під час відкриття у громадах покажуть три фільми: на теми безпеки в інтернеті, дітей з інвалідністю та залежності від наркотиків».

Виставку покажуть у семи громадах: Косівській, Снятинській, Коломийській, Старобогорданчаській, Печеніжинській, Калуській і Угринівській. У кожній громаді виставка перебуватиме один тиждень.

В Івано-Франківську показуватимуть більше 10 кінофільмів. Теми різні: перебування людей у психіатричних закладах, корупція у медицині. Також покажуть документальну стрічку про те, як відбувалося сприйняття пандемії, коли тільки все починалося. Фільм знятий у місті Ухань.

Основна тема – все ж медична. І йдеться не тільки про пандемію.

«Цього року під час фестивалю в Україні стартувала правозахисна кампанія «Право на безпечні пологи», – говорить представник організації СТАН Андрій Волик. – Цьогорічний фестиваль відкриємо стрічкою «Невидимі» якраз про це. На історіях жінок показано, як вони стикалися з пологовою травмою. Це спільна проблема, над якою суспільство має працювати».

В Івано-Франківську фільми показуватимуть на різних локаціях: у палаці Потоцьких, «Ваґабундо», кафе, де працюють люди з інвалідністю тощо.

Фестиваль розпочнеться у суботу, 9 жовтня, переглядом кінофільму «Невидимі» о 17:00 у «Ваґабундо». На ньому буде присутня режисерка стрічки зі Словаччини Майя Мартіняк. А 10 жовтня цей фільм покажуть у Коломиї.

Завершиться фестиваль у грудні у Франківську.

Авторка: Ольга Романська
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.