Культура

Прем’єри, ніч в театрі та французький режисер. У Франківську розповіли про новий курс драмтеатру у статусі національного

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У вівторок, 12 березня, у франківському драмтеатрі провели прес-конференцію.

«Стосовно статусу національного, ми не робили окремих заходів, – говорить директор театру Ростислав Держипільський. – Це наша спільна перемога колективу, глядачів і ЗМІ. Треба думати, що робити далі, аби йти ще далі».

Каже, театр планує запрошувати найкращих режисерів України до Франківська.

«Завдання національного театру – показувати та проявляти те, що є найкращого в Україні. Багато чого хорошого відбувається не лише в столиці, – додає директор театру. – Ми ведемо переговори з Дмитром Богомазовим, є домовленості з Андрієм Приходьком. Всі найкращі сили намагатимемося представити у нашому театрі».

Також Держипільський розповів про три найближчі прем’єри. На квітень запланували виставу «Розклад бажань» за п’єсою Олександра Вітра «Станція». Вистава буде серйозним дебютом Назара Паніва.

До теми: На вечерю до Сталіна. Театр «Золоті ворота» показав франківцям історичний трагіфарс (ФОТО)

Першою роботою цього режисера була казка про слона Хортона. «Назар пройшов випробування Хортоном, тож тепер готує серйозну роботу і в квітні ви зможете її побачити», – говорить Ростислав Держипільський.

А в травні французький режисер Жуль Одрі поставить у франківському драмтеатрі виставу «Калігула» за Альбертом Камю. На червень запланували «Продавця дощу». Режисер – Андрій Кирильчук.

23 березня Франківський драмтеатр візьме участь у Чехов-фесті в Сумах – покажуть виставу Енеїда. Також у липні «Енеїду» покажуть на фестивалі «Молоко» в Одесі.

На квітень драмтеатр запланував гастролі з виставою «Оскар і рожева пані» у Львові, Миколаєві та Одесі і в Ужгороді – з виставою «На західному фронті без премін».

Цьогоріч на День театру вирішили не робити театральний концерт, а підготувати так звані іменини.

У ніч 26 березня опівночі найближчі шанувальники зможуть відсвяткувати День театру і разом зустріти сонце. Буде продано зо 100 квитків.

«Будуть і жарти з життя театру, і живий оркестр в різних локаціях, буде диско. Ми пропонуємо таке ексклюзивне родинне свято для наших шанувальників», – говорить Держипільський.

Також він додає, що нині вперше в історії драмтеатру головним режисером став іноземний режисер – Жуль Одрі.

«Я дивився як він працює. Це буде великим плюсом доя розширення культурної традиції. Ця співпраця має народити щось нове і ексклюзивне. Він нам може запропонувати зв’язки з європейськими акторами в фестивалями, показати нові акторські техніки. Це наш новий хитрий хід», – каже Держипільський.

Жуль звернувся українською, але потім перейшов на англійську.

«Я познайомився з Франківськом на фестивалі Порто Франко. Тут є атмосфера, якої я не бачив у жодному місті України, – говорить Жуль. – Мене надихають Ростислав, Олексій і вся акторська група. Цей театр має сильний мистецький напрямок і ця традиція надихає мене. Моє завдання – зрозуміти, як віднайти баланс між традицією і культурою та віяннями з Європи».

Розповів частину вірша Франка і пообіцяв решту вивчити у Франківську

«Статус національного – це історична мить, як і приїзд французького режисера Жуля Одрі. Ці зміни творять історію», – каже Олексій Гнатковський.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні.
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.