Культура Фото

«Портрет на тлі гір». У Криворівні презентували фільм про Параску Плитку-Горицвіт (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У неділю, 9 лютого, в Будинку культури презентували фільм про гуцульську художницю Параску-Плитку Горицвіт режисера Максима Руденка «Портрет на тлі гір».

Було два сеанси – о 15:00 та 17:00. Обидва зібрали аншлаг, пише Репортер.

Режисер Максим Руденко працював над стрічкою близько чотирьох років. Два з них пішло на дослідження життя й робіт Параски Плитки-Горицвіт. Щоправда, його більше цікавили її фотороботи.

«Я вчився знімати ще на плівках, – каже режисер. – Коли побачив роботи Параски, то зрозумів, що вона друкує дуже економно. Зрозумів, що в неї вдома має бути ще багато непроявлених плівок».

Максим зізнається, що від початку шукав «бекстейджі Параджанова». Але потім загорівся самою Параскою.

Ластівка долає гравітацію. У Києві триває масштабна виставка Параски Плитки-Горицвіт (ФОТО)

Фільм показує «портрет» не лише Параски, а й усього села, адже головними героями стрічки стали селяни, які були дотичними до життя художниці. Режисер вміло оживив її знімки обрядового життя громади сучасними кадрами.

Після фільму люди обговорили подальше збереження робіт Параски Плитки-Горицвіт, які нещодавно повернулися до Криворівні зі столиці. Там відбувалася її повномасштабна виставка.

«Усі експонати будуть перебувати у селі Криворівня. Така була остання воля Параски, і так воно і буде, – сказав місцевий священник, отець Іван Рибарук. – Бо ми, громада, є власниками її робіт. І вона хотіла, аби її роботи не зберігалися десь, крім рідного села».

Отець Іван закликав громаду долучатися до роботи зі створення музею односельчанки.

«Включімося, бо до сьогодні працювали одиниці, – каже Іван Рибарук. – Ми і хату ремонтували, і виставки робили, але державного фінансування, звісно, бракувало і бракує. Дорогі мої гуцули, давайте жити так, щоб з нас хотілося картини писати. Тих, хто щось робить, мало. Параска не була у більшості, але вона була в серцевині. Тож давайте об‘єднуватись і робити музей. Щоб після об‘єднання з Верховиною Криворівня не втратила своє обличчя і серце».

Василина Харук, далека родичка мисткині, яка нині опікується хатою-музеєм, зачитала автобіографічні вірші про життя Параски.

У понеділок, 10 лютого, фільм покажуть у Франківську – о 16:00 в кінотеатрі «Люм‘єр». Вхід вільний.

Троє киян випадково знайшли кілька тисяч унікальних фотографій Параски Плитки-Горицвіт (ФОТО)

Авторка: Тетяна Скоропляс
Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.