Культура

“Підступність і кохання”. Франківський драмтеатр відкриє сезон прем’єрою

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У п’ятницю, 18 серпня, в Івано-Франківську відбулася пресконференція щодо відкриття 85-го театрального сезону. Цьогоріч сезон відкривають в день народження Івана Франка – 27 серпня, пише Репортер.

"Підступність і кохання". Франківський драмтеатр відкриє сезон прем'єрою

Це сезон, до якого я особисто і наш колектив йшли дуже довго. Багато зроблено і нашими корифеями, які протягом 85 років закладали основи й почерк нашого театру. Це й величезна робота останніх 10-15 років, котрі сформували новітнє обличчя театру, бо це був чіткий рух до Європи та світу. Тому в цьому сезоні ми знайомимо глядачів з найкращими зразками світової літератури, в першу чергу – наших найближчих сусідів, – каже Ростислав Держипільський, генеральний директор-художній керівник Франківського драмтеатру.

У новому сезоні буде 12 прем’єр.

27 серпня відкриють сезон прем’єрою «Підступність і кохання» за Шиллером, який ще відомий як автор «Оди до радості». Саме її Бетховен поклав на музику і нині це гімн Євросоюзу.

Іван Уривський, один із найкращих режисерів сучасності, ставить «Підступність і кохання» разом з постановчою групою з Київського національного театру імені Франка та Одеського театру імені Василька.

На жовтень запланована прем’єра від режисера Назарія Паніва у кооперації з Держипільським за твором сучасної української письменниці Ірен Роздобудько «Зів’ялі квіти викидають».

Читайте: Франківський драмтеатр готується влаштувати Шекспірівський фестиваль

Франківський драмтеатр відкриє сезон прем'єрою

Також буде постановка одного з найвідоміших творів іспанської класики – «Дон Кіхот» Мігеля де Сервантеса Сааведри в режисурі Міхая Тарни – головного режисера театру «Без назви» у Кишиневі.

У грудні ставитимуть українську казку й «Кайдашеву сім’ю» в сучасній інтерпретації та з Ірмою Вітовською у головній ролі.

У січні буде прем’єра Назарія Паніва у камерному форматі – «Венера в хутрі» або, можливо, «Дон Жуан з Коломиї» Леопольда фон Захера-Мазоха.

У лютому ми запропонуємо нашим глядачам літературу наших сусідів – Іржі Губач, чеський драматург і його твір «Наполеон і корсиканка». Ставитиме головний режисер Херсонського театру імені Куліша Сергій Павлюк, який у час повномасштабного вторгнення та окупації Херсона проявив просто героїчну громадянську позицію, – розповів Ростислав Держипільський.

На березень театр планує співпрацю з Наталією Половинкою. Це буде проєкт «Ірмос».

У квітні відбудеться прем’єра вистави одного з найцікавіших нинішніх режисерів – Томі Янежича зі Словенії – сценічна робота «1975».

Я побачив його роботу у Вільнюсі на фестивалі, вона мене вразила і довго не відпускала, – каже Держипільський. – Тому я почав перемовини з ним про співпрацю, а в червні ми мали нагоду відвідати його воркшоп біля Любляни. І це теж безцінний досвід для наших акторів.

На травень запланована постановка Назарія Паніва – щодо матеріалу тримають наразі інтригу. Також у травні запланували відновлення театрального фестивалю, який колись називався «Прем’єри сезону» і згодом переріс у «Час  театру».

Читайте: Про війну і не тільки. У Франківську відкрили виставку картин Валерія Твердохліба (ФОТО)

А наприкінці сезону, на останні числа червня, відкриють перший в Україні Шекспірівський фестиваль.

Цьому передували довгі роки роботи. Ми недавно відвідали Гданськ, де відбувався 27 Шекспірівський фестиваль, і провели переговори з директорами театрів, які входять в Європейську мережу шекспірівських фестивалів та отримали їхню підтримку. Зокрема – від Британії, Німеччини, Італії. До нас також приїздила історикиня театру і шекспірознавиця з Лондона Ніколетта Чінпоеш. Попередньо є домовленість про презентацію цих фестивалів у нас, презентацію української шекспіріани та науковий форум. Можливо, приїдуть іноземні театри, однак це залежить від безпекової ситуації, – пояснив Ростислав Держипільський.

До Дня незалежності театр зіграє виставу на горі Попіван. 24  серпня проведе відеотрансляцію притчі-ораторії «Вона – Земля» за Василем Стефаником, яку й зіграє на горі напередодні.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.