Культура

Мінкульт змінить умови виїзду чоловіків через скандал зі стендапером

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Український стендап-комік Андрій Щегель виїхав до Туреччини попри те, що мав три повістки в армію. Каже,  що вважає себе “вільною людиною”. Міністерство культури та інформаційної політики прокоментувало заяви артиста. Про це повідомляє Суспільне, пише Репортер.

виїзд Щегеля за кордон

“Я не боюсь воєнкомів. Визначаю себе як вільну людину. Зрозумів, що мені тут (в Україні — ред.) некомфортно”, — сказав  Щегель в інтерв’ю журналісту Роману Скрипіну.

Комік розповів, що знайшов спосіб виїхати за межі України та “пожити в комфортній психологічній обстановці“. Він отримав дозвіл на концертну діяльність в іноземній країні від Мінкульту. Щегель також додав, що вважає країну “фікцією”. А також – не відчуває докорів сумління через те, що його земляки змушені гинути на фронті.

“Я виходжу з того, що це вибір хлопців — гинути. Я щиро співчуваю кожному, хто вимушений зараз боронити Україну, бо він її любить. І щиро співчуваю Україні, що вона переживає найжахливішу трагедію у своїй історії. І, мабуть, у світі зараз”, — додав він.

Мінкульт просить посилити відповідальність за порушення правил виїзду.

У Міністерстві культури нагадали, що під час воєнного стану та оголошення мобілізації заборонений виїзд з країни чоловіків, громадян України призовного віку, що визначено законодавством. Дозвіл на виїзд можуть отримати діячі культури та інформації, які мають на меті популяризацію інтересів держави України. І зобов’язуються повернутися в країну.

Там додали, що МКІП сприяє виїздам різних митців, творців, художників, артистів, музикантів, журналістів тощо, які свідомі своєї справи та громадянської позиції. Але через подібні випадки, як з Андрієм Щегелем, ситуація для тих, хто дійсно веде боротьбу на культурному фронті, ускладнюється.

“Зазначена особа, яка порушила надане їй право виїзду за кордон, перебувала в складі групи, якій було надано тимчасовий дозвіл. Дії коміка є неприпустимими в умовах воєнного стану, коли переважна більшість свідомих чоловіків залишаються країні та готові воювати за збереження нашої держави”, — підкреслили в міністерстві.

Відтак Мінкульт обіцяє ініціювати спільно з правоохоронними органами посилення відповідальності за порушення правил виїзду та повернення до України чоловіків призовного віку.

“Наразі МКІП підготовлено та подано на затвердження КМУ більш жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку”, — зазначається в дописі.

В міністерстві додали, що ситуацію із порушенням Андрієм Щегелем наданого йому права виїзду з обов’язковим поверненням до України візьмуть під контроль правоохоронці.

“Насамкінець хочемо нагадати, що кожного дня ми робимо вибір — стояти на захисті своєї країни: на лінії вогню, на культурному чи інформаційному фронтах. Цей вибір коштує життя і цей вибір зберігає життя”, — підсумували в Мінкульті.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.