Культура

Калушани вже у січні зможуть почути оригінальний карильйон

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Оригінальний карильйон у Калуші звучатиме 14 січня о 18:00 на площі Героїв.

Перед тим 7 січня дзвони стануть супроводом для виконання дитячим хором “Щедрика” у селі Голинь. Про це повідомив міський голова Калуша Андрій Найда, пише Репортер.

Калушани вже у січні зможуть почути оригінальний карильйон

За словами Найди, підготовка карильйона, зробленого у вигляді герба України, завершуються.

Незвичний музичний інструмент щодня удосконалюється майстром Іваном Боднаром. А викладачі Голинської школи мистецтв вже спробували відтворити мелодію щедрівки на дзвонах, які виготовлені із гільз війни.

Таке враження, що я вже його колись робив. Все складалося дуже легко і просто, – розповідає Іван Боднар. – Без будь-яких креслень і макетів.

Дзвони у Калуші

Коли вимикали електроенергію, процес не зупинявся. У поміч ставали старовинні речі, які зберігаються у майстра: ковальський міх, знайдений у повстанському схроні на Львівщині, наковальні ще козацьких часів, давнє точило.

На кожному дзвоні Іван викарбував слова, у яких суть усього задуму: «Дякуємо Богу за Перемогу України». А прикрашати інструмент будуть дві «вифлеємські зірки», які рухатимуться та підсвічуватимуться.

Калуш готує дзвони до Різдва

Загалом, ковальський витвір досить об’ємний, виконаний у 3D форматі. Висота інструменту – 3 м 50 см, ширина та глибина – 2 м 50 см. Вага – до пів тонни.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.