Культура Фото

Франківський музей визвольної боротьби поповнився трьома раритетами (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У середу, 21 березня, в Музеї визвольної боротьби ім. Степана Бандери презентували нові рідкісні експонати, які вдалося купити на інтернет-аукціоні. музей

Так, цього разу музейні фонди поповнились ще однією військовою відзнакою УГА – нашивкою на рукав – “пружкою”, для відзначення старшинських ступенів. Також серед новинок – кокарди на шапку-мазепинку. музей

За словами директора музею Ярослава Коретчука, цеіречі, яких залишилось не так багато, вдалося купити завдяки десятьом небайдужим.

«Пружку купили за 5600 грн, – каже Коретчук. – Оскільки дехто з благодійників дав більше коштів, то вистачило на купівлю ще двох експонатів. За 1700 гривень придбали кокарди вояків УГА. Вони не є звичайними, а самопалами – виготовлені самими вояками. Тут є зображення тризуба. Їх носили на шапці – мазепинці».

Коретчук пояснює, що у 1918-1919 роках кокарди носили на шапках австрійського пошиву. Коли ж вояки УГА перейшли Прут, то почали носити на мазепинках.

«Ми можемо побачити частинки бронзи на кокардах. Це свідчить про те, що вони оригінальні. Їх тяжко виготовити в сьогоденні», – запевняє директор музею.

Ще Коретчук додає, що на аукціонах трапляються кокарди вартістю від одної до 15 тисяч гривень.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.