Культура

Франківський драмтеатр кличе на виставу-провокацію “Інтимна зона”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У Івано-Франківському драмтеатрі прем’єра – on-line провокація “Інтимна зона”.

“Інтимна зона” – це переосмислена і адаптована під реалії сьогодення класика української літератури. Вистава поставлена за мотивами п’єси Володимира Винниченка “Закон”. Режисером вистави виступив Ростислав Держипільський. І хоч твір був написаний у 1924 році, він піднімає актуальні і сьогодні питання.

У провокативному форматі реаліті-шоу Держипільський пропонує поговорити з глядачами на тему абортів, безпліддя та сурогатного материнства.

“Що веде режисера? Часом це ідея, яка тебе веде. Інколи матеріал – ти прочитав і ти хочеш це поставити. Інколи це актор чи актори. Інколи це в комплексі”.

Вистава стане сценічним дебютом для молодих акторів, цьогорічних випускників курсу Держипільського. Режисер каже, що вистава була дипломною роботою курсу. Але в університеті її ставили у класичному форматі. На сцені театру постане новий формат.

” Ми намагалися не осуджувати когось і шукати винних, а поставити питання. Хай глядач шукає відповіді”, – каже режисер.

На сцені гратимуть троє акторів. Держипільський каже, намагалися відшарувати все зайве. Гратимуть виставу два акторські склади. Головні ролі виконуватимуть Андрій Батир, Ірина Буняк, Андрій Мельник, Іванна Терлецька, Мар’яна Тимчишин і Лілія Юськевич.

70 років тому в США з’явився формат телевізійного реаліті-шоу – проект “Прихована камера”. Режисер каже, у виставі не обійдеться без цього елементу. Вистава не має “цільового” глядача, як старше покоління може знайти щось для себе, так і молодь задумається.

“Ми далі експериментуємо з простором. Заганяємо наших молодих акторів у рамки, щоб вони були перформерами. Тут він сміється, а тут він плаче. Без виходу за куліси, – каже Держипільський. – Також буде взаємодія з глядачами. Але не розкриваємо всі карти”.

Сценографію до вистави створила головна художниця театру Олеся Головач.

“Простір створювали метафоричний і водночас дуже реалістично-впізнаваний. На сцені будуть відбуватися як глибоко особисті речі, так і гостросоціальні”, – каже Головач.

Перші покази вистави заплановано на 22 та 23 грудня.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.