Культура

Франківські митці розповіли, чи потрібен місту музей сучасного мистецтва

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Про розвиток сучасного мистецтва говорили у п‘ятницю, 7 вересня, у Музеї мистецтв Прикарпаття.

Анатолій Звіжинський, Ігор Панчишин і Анатолій Пастушенко  днями з’їздили на відкриття музею сучасного мистецтва Корсаків у Луцьку. У Франківську вони розповіли про свої враження від нового музею і не тільки, пише “Репортер”.

У луцькому музеї представлені роботи митців з усієї України, в тому числі з Прикарпаття.

‘Віктор Корсак – людина, яка вклала величезні гроші в цей музей, близько 2 млн доларів, – говорить Анатолій Пастушенко. – Він хоче, щоб цей музей був культурним осередком Луцька, а то й України. Сама площа музею –  величезне приміщення, десь як Пресмаш у Франківську’.

Це перший такий музей в Україні. У Франківську була спроба створити музей сучасного мистецтва, але поки що вона не досягла успіху, розповідає архітектор, художник Ігор Панчишин.

‘У кожному регіоні було багато спроб створити такий музей за останні 20 років, – каже Панчишин. – Люди з часом почали розуміти, в чому сенс сучасного мистецтва. В Луцьку це вдалося. І це, скоріше, соціальний проект, бо галерейництво передбачає ринок. А тут, в першу чергу, – музейна справа”.

У колекцію луцького музею потрапили й близько десятка франківських художників. Серед них – Володимир Гривінський, Сергій Григорян, Юрій Іздрик, Мирослав Король.

‘Будь-яке місто може тільки мріяти про такий мистецький простір, який створили в Луцьку, – каже мистецтвознавець Анатолій Звіжинський. – Це прецедент для нашої країни – створення такої інституції. І, сподіваюся, вона з часом створить певне мистецьке середовище’.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.